Type Here to Get Search Results !

Митрополит Теодосије (Снигирјев): Сврха новог кривичног поступака је да ме затворе у истражни затвор


Сврха новог кривичног поступка против митрополита Черкаског и канивског Теодосија по чл. 161 Кривичног законика Украјине - одвести га у притвор. Владика је ово рекао у хитном обраћању пастви 6. октобра 2023. године. 

Оптужба против владајућег архиjереjа Черкаске епархије Украјинске православне цркве формирана је током протеклих шест месеци, током његовог боравка у кућном притвору.

„Постао сам свестан чињенице да је овај кривични поступак покренут на најнеочекиванији начин. Јуче у 7 сати ујутру група припадника украјинске Службе безбедности упала је у моју кућу уз још један претрес. Претрес је обављен темељно, иако су недавно већ били у мојој кући и вероватно знају где се шта налази. Тада нису ништа нашли, па су одлучили да поново траже. Тражили су и опет ништа нису нашли. Узели смо преостали телефон и компјутер, оно што нисмо узели прошли пут, и отишли.

Како је владика појаснио, основ за оптужбу су биле његове видео поруке верницима.

„За шта ме терете? Оптужен сам да критикујем Службу безбедности Украјине, оптужен да критикујем органе локалне самоуправе, оптужен за оно о чему смо разговарали и открили механизме заузимања православних цркава сада у Украјини, за оно што смо говорили како је Служба безбедности врши притисак на свештенство, покушавајући да прогура нелегалну аутокефалност, чиме се потпуно разбија наша Црква.

Оптужују ме да критикујем грађанске активисте.

Уопште, из саопштења Службе безбедности, изгледа да је критика у нашој земљи, било каква, законом забрањена и потпада под Кривични законик. Штавише, уништење Украјинске православне цркве мора да се дешава тихо. Требало би само да она ћути. Ћути и руши се. У идеалном случају, то је управо сценарио који њима одговара“, рекао је митрополит Теодосије.

Сада тужилаштво намерава да тражи одређивање притвора владики, „односно, смештање у истражни притвор“. Питање превентивне мере решаваће Кијевско-Свјатошински окружни суд у понедељак, 9. октобра, на дан сећања на светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова.

„Молим све наше парохијане, очеве, да се овог дана посебно моле, посебно после 11 часова ујутру, када ће бити судска седница, да се ово питање реши по вољи Божијој. Наравно, нема основа за притвор, штавише, он је незаконит, јер члан 161 Кривичног законика Украјине, први део који се приписује, не подразумева превентивну меру „притвора“. Али, разумете, свашта се може догодити. Посебно молим за ваше молитве“, рекао је митрополит Теодосије.


Са украјинског превела Јелена Бујевич


Извор: Рravlife.org