Type Here to Get Search Results !

Солун: Освећена капела светог јосифа Исихасте


У Солуну је овог викенда освећена капела у част недавно канонизованог светог Јосифа Исихасте.


Светог Јосифа Исихасту (Молчалника), једног од највећих светитеља 20. века, приобројала је лику светих Цариградска патријаршија у марту 2020. године.

У Америци и Канад свети Јосиф је посебно поштован као духовни „ђед“ братстава и сестринства многих манастира које је основао старац Јефрем, који је дуго година био духовно чедо светог Јосифа. Свечева чесна глава чува се у манастиру светог Антонија у Флоренси, у Аризони, где је старац Јефрем провео последње деценије свог живота.

И наравно, свети Јосиф је веома поштован у својој родној Грчкој, где је у недељу, 29. Октобра 2023, у његову част освећена капела. Капелу која се налази при цркви свете Параскеве у кварту Неа Крини у Солуну освештао је игуман Ватопедског манастира Јефрем у присуству митрополита неакринског Јустина, преноси новинска агенција Ортходоксија.

Претходно је о. Јефрем служио Божанску Литургију у храму свете Параскеве.

Митрополит Јустин је захвалио ватопедском игуману на присуству на освећењу, пошто је био духовни унук старца Јосифа Исихасте.   

У јулу 2020. године у Тбилисију, у Грузији, освећена је прва парохијска црква у свету у част светог Јосифа Исихасте. У јуну 2021. године освећена је црква светог Јосифа Исихасте у манастиру светог Јосифа Исихасте у Толијари на Мадагаскару.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com