Type Here to Get Search Results !

Десетине румунских, бугарских, грчких архијереја на прослави букурештанског покровитеља


Више од 40 румунских архијереја из целе земље и епархија Румунске цркве окупило се прошле недеље да прослави светог заштитника Букурешта.


Њима су се придружили митрополит веријски Пантелејмон из Грчке православне цркве и митрополит русенски Наум из Бугарске православне цркве за празник светог Димитрија Новог 26. и 27. октобра.

Сваке године одржава се једнонедељно поклоничко путовање у славу светитеља, са литијама и празничним архијерејским прославама. Митрополит Пантелејмон је ове године на поклоничко путовање донео из Грчке мошти светог Димитрија Мироточивог и икону Панагија Сумела.   

Више од 60.000 људи дошло је да целива мошти светог Димитрија од његовог празника у петак, иако је више од њих дошло да их целива до тренутка када се поклоништво завршило у недељу.

Његов празник почео је свеноћним бденијем у Патријаршијској катедрали у четвртак увече. Службу је предводио патријаршијски викарни епископ синајски Пајсије. 

У својој проповеди за време бденија вепископ Пајсије је говорио о многим чудима светог Димитрија и како су његове мошти спасле народ Букурешта и Румуније током земљотреса, куге, револуција, ратова, пожара и у другим приликама.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com