Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил благословио да се узносе сугубе молитве за архипастире и свештенство Украјинске православне цркве који се труде да очувају црквено јединство


По благослову Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила, свим епархијским архијерејима Руске православне цркве упућено је циркуларно писмо руководиоца послова Московске патријаршије митрополита воскресенског Григорија од 26. октобра 2023, са позивом на сугубо молитвено помињање архипастира и свештенства Украјинске православне цркве који се налазе у заточеништву, а такође и свих верника који се труде да очувају црквено јединство и врше исповеднички подвиг, говорећи у одбрану овог јединства.


 „У протеклих годину и по дана прогон Украјинске православне цркве од стране државних органа Украјине добио је нови карактер: доносе се дискриминаторски закони против канонске Цркве, појачавају се нетрпељивост и мржња према свештенству и пастви, религијски објекти се незаконито одузимају, врше се претреси у месту становања архијереја и свештенства,“ наводи се у писму. „Свештенство је подвргнуто бруталном притиску путем понижавајућих истраживања специјалних служби, притиска егзалтиране гомиле, често уједињујући расколнике са најегзотичнијим паганима и људима уопште страним било којој вери.

У документу се истиче да су забележени случајеви хапшења и пребијања свештенства Украјинске православне цркве, хуљења на светиње, а настављају се судски процеси против једног броја архипастира канонске Цркве. Тако је митрополит черкаски и каневски Теодосије „тренутно у кућном притвору, а митрополит тулчински и братславски Јонатан осуђен је на пет година затвора“.

У циркуларном писму се такође наводи да се заједнице Украјинске православне цркве протерују из цркава и манастира, „Кијевопечерска лавра је под претњом затварања, њен намесник, митрополит вишгородски Павле, који је претходно био у истражном затвору, тренутно је у кућном притвору.”

„По благослову Предстојатеља Руске православне цркве, молим све вас, драге владике, сходно Архијерејском саветовању одржаном 19. јула 2023. године, да позовете свештенство, монаштво и мирјане Богом поверених вам епархија да узнесу сугубе молитве за Високопреосвећене архипастире, пастире, монаштво и мирјане Украјинске православне цркве „који се, упркос претњама, клеветама и прогонима, труде да очувају црквено јединство, а посебно за оне који показују подвиг исповедања, храбро подижући своје гласове у одбрану овог јединства“, позвао је управник послова Московске патријаршије.


За портал "Ризница" с руског превео протођакон Радомир Ракић


Извор: Рatriarchia.ru