Type Here to Get Search Results !

Опленац: Епископ Јован служио парастос краљу Александру I Карађорђевићу


У понедељак, 9. октобра 2023. године, на дан када се у Марсеју 1934. године догодио атентат на Краља Александра Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, задужбини краља Петра I Карађорђевића.


Звучни запис беседе


Епископу су саслуживали: протојереји ставрофори Драгољуб Ракић, Миладин Михаиловић, Мићо Ћирковић и Слободан Богојевић, протојереји Јован Биберџић и Остоја Пешић, протонамесник Слободан Радивојевић, јереј Марко Стевановић и протођакон Иван Гашић.

Учешће у Светој Литургији су узели и Његово Краљевско Височанство принц Филип и принцеза Даница, принц Михаило и принцеза Љубица Карађорђевић.

Након прочитаног Јеванђеља, Епископ Јован је у надахнутој беседи, поред осталог, рекао: Према учењу Цркве, највећи задатак хришћанина јесте да воли Бога, а тако и другог човека. Љубав је дар Божији, она је дошљак на овај свет. Њу је Господ Христос донео. До његовог доласка нисмо знали за праву љубав. Она се показује преко Крсне жртве. О љубави је најлепше говорио Свети Јован Богослов, ког данас прослављамо. Он каже: „Ако бих могао описати Бога једном речју, рекао бих да је Бог љубав“. Кроз ову љубав можемо спознати тајне и овога и онога света. Такву љубав је имао и наш Краљ Александар за чије се спасење данас молимо. Он је као прави владар подједнако волео свако место у својој земљи. То је прави владар! Да воли и да се моли за свако место, да воли и да се моли за свакога човека.

Након Свете Литургије, Епископ Јован је са свештенством служио помен Краљу Александру Карађорђевићу, молећи се за спасење његово и спасење читаве династије Карађорђевић.


Извор: Епархија шумадијска