Type Here to Get Search Results !

„Епископ шабачко-ваљевски Михаило Урошевић (1868-1933): живот и дело“


Епархија шабачка, поводом деведесет година од упокојења Епископа шабачко-ваљевског Михаила Урошевића, организовала је 18. новембра 2023. године, у шабачком хотелу „Слобода“, научни скуп „Епископ шабачко-ваљевски Михаило Урошевић (1868-1933): живот и дело“.

Научном скупу претходио је парастос Епископу Михаилу у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу, који је, у молитвеном присуству Епископа шабачког г. Јеротеја, служио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије. Обраћајући се сабраним на парастосу, Епископ Исихије је рекао:

„Ваистину вечан је спомен онима који су уснули у Господу, а још више онима који су Му предано служили читавог свог живота. Молећи се овде за душу Епископа Михаила, ми се молимо и њему да нас представља пред Господом Кога је љубио и Коме је служио читав свој живот. Молећи се њему трудимо се и да ступимо у тајанствену заједницу са њим, знајући да је његова бесмртна душа пред Господом и да је подједнако члан и Епископ Цркве као што је то био и за време свог земног живота. Заједно са њим да благослов Божији измолимо од Господа за ову Богом чувану Епархију и целу Цркву, јер такви изузетни предводници и старешине наше Цркве немају краја и сећање на њих је из рода у род.“

Почетак рада научног скупа благословио је Епископ шабачки г. Јеротеј и у поздравном слову истакао:

„У Посланици Светог Апостола Павла пише: „Сећајте се својих старешина, који вам проповедаше реч Божију; гледајући на свршетак њихова живота, угледајте се на веру њихову“. И ми смо се овде данас окупили, да се сетимо лика и дела нашег часног Предстојатеља, владике шабачко-ваљевског Михаила Урошевића, на деведесетогодишњицу његовог блаженог упокојења. Овај велики Епископ и човек, чији је живот, некако, остао скривен од нас, открива нам се, боље речено његов лик израња данас из историјског заборава у који је неправедно гурнут, иако га ни Бог ни Црква никад нису заборавили. А шта рећи о овом часном мужу, осим оно Павловско: „Такав нам Првосвештеник требаше – свет, незлобив, чист“. И коју достојну похвалу да му принесемо? Зато, говорећи данас о Епископу Михаилу, који је читав свој живот посветио служењу Богу и ближњима, подсећамо се, „опет и опет“, на смисао хришћанског живота кога налазимо у речима Јеванђеља: „Тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе Оца вашега који је на небесима“.

У радном делу скупа, излагачи су у две сесије осветлили лик Епископа Михаила Урошевића и приказали његов живот и дело са најширих могућих аспеката. Што се тиче периода његовог живота пре епископске службе у Шапцу, говорило се о његовом старешинству у манастиру Враћевшница и његовој црквено-културној активности током живота у Русији. Епископству у Епархији шабачко-ваљевској посвећење су теме које се тичу материјалне обнове Саборног храма са аспекта његове уметничке вредности, као и теме посвећене доприносу Епископа Михаила обнови и напретку духовног живота поверене му Епархије; покретању часописа „Глас Цркве“, обнови храмова и монаштва у Епархији шабачко-ваљевској, односу са руском емиграцијом и њеном доприносу развоју црквеног живота, као и о неговању културе сећања на жртве Великог рата многострадалне Епархије шабачко-ваљевске. Након сесија уследиле су плодне дискусије и разговори предавача са публиком, што је показало да је присутно велико интересовање за личност, дело и духовно наслеђе Епископа Михаила Урошевића.

Све речено на овом скупу биће публиковано у зборнику, који ће Издавачки фонд Епархије шабачке „Глас Цркве“ штампати у наредном периоду. То ће неупитно бити најбоља студија која је посвећена овом великом архијереју и значајном друштвено-културном трудбенику.

Извор: Епархија шабачка