Type Here to Get Search Results !

Храм Светог Саве: Литургија и трогодишњи помен патријарху српском Иринеју (1930-2020)


Поводом треће годишњице од упокојења блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, у понедељак 20. новембра 2023. године, служена је света Литургија у крипти Храма Светог Саве на којој је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија. 

* * *

Навршило се три године од упокојења Његове светости Патријарха српског Иринеја (1930-2020)


Владици Стефану саслуживали су: светосавски пароси протојереји: Ненад Јовановић и Драган Шовљански; јереј Владимир Левићанин, старешина храма Светог Георгија у старој Бежанији; умировљени свештеник протојереј-ставрофор Стојадин Павловић; и новорукоположени свештеници Драгољуб Лукавац и Мирослав Митровић; као и протођакони Младен Ковачевић и Радомир Врућинић.

Поред појаца теолога, на Литургији је појао хор Храма Светог Саве под управом др Катарине Станковић.

Светој Литургији су присуствовали ипођакони Дејан Накић и Владимир Јелић, прислужитељи и чтечеви блашенопочившег Патријарха, који су провели уз њега више деценија, а тако и последње тренутке овоземаљског живота бринући се и старајући о њему.

После свете Литургије свештенство, хор, породица Патријарха Иринеја и верни народ, сабрали су се у старом делу крипте где је Владика Стефан одржао помен на гробу блаженопочившег Патријарха и обратио се сабранима речима:

“Ми знамо да је за обичног човека важно вечно памћење. Докле год помињемо неког и све док се молимо за њега, он ће живети. Када су у питању свети Божији људи, међу којима је наш блаженопочивши Патријарх Иринеј, није им било битно ко ће и како ће причати о њима, већ како су служили Господу. А самим тим, пошто се налази поред Христове иконе и у крипти највећег православног Храма, не сумњам да је добро служио Господу. Ја се надам и верујем да сви идемо путем светих Божијих људи” – рекао је Владика Стефан.







Извор: Храм Светог Саве