Type Here to Get Search Results !

Словенија обележила дан својих реформатора, 31. октобар


Премијер Голоб: Реформација је утрла пут словеначком језику, култури и националној независности.


Словеначка влада подсетила је на значај протестантског свештенства за ову државу на Дан реформације (уторак 31. октобар). „Реформација је утрла пут словеначком језику, култури и националној независности“, рекао је премијер Роберт Голоб, пренели су локални медији. Историја Словеније је уско повезана са црквеном историјом, јер су реформатори први пут овековечили словеначки језик у виду књиге.

Само храброст словеначког свештенства омогућила је словеначком народу да развије културно благо, рекао је Голоб. И данас његову земљу и даље карактерише љубав према култури, књизи и језику.

Словенија је пре две недеље била званични почасни гост овогодишњег Франкфуртског сајма књига. Словеначка министарка културе Аста Врецко описала је ово као "победу" словеначког језика над свим историјским покушајима потискивања културе и идентитета.

Књиге на словеначком језику први пут су штампане у 16. веку. То су били верски текстови и преводи Библије које је сачинио протестантски проповедник Примож Трубар. Његов портрет се сада може видети, између осталог, на словеначким кованицама од 1 евра.


За портал "Ризница" с немачког превео протођакон Радомир Ракић


Извор: Кathpress.at