Type Here to Get Search Results !

Украјина: Преко 50 посланика позива на међународно испитивање предлога закона за забрану УПЦ


До данас су 53 посланика Врховне раде потписала апел председнику украјинског Парламента, тражећи да се предлог закона број 8371, којим власти желе да забране Православну цркву, упути Саветодавном телу Савета Европе за уставна питања.


Посланици захтевају да Европска комисија за демократију кроз право, познатија као Венецијанска комисија, испита предлог закона како би утврдила да ли је у складу са европским стандардима и вредностима у области права, саопштило је Информативно-образовно одељење Украјинске православне цркве.

Подсетимо, предлог закона је прошлог месеца усвојен у првом читању. Чека се на друго читање пре усвајања закона.

Посланици у свом писму напомињу да је предлог закона претња слободи вероисповести, коју би требало да гарантују украјински Устав и законодавство.

Конкретно, „документ је поново усмерен искључиво против мешањѕ у унутрашње активности верских организација и кршења права људи на слободу вероисповести, које је основно и гарантовано од стране државе“.

У апелу се истиче да држава нема право да говори својим грађанима у коју Цркву да иду или да се меша у унутрашње ствари неке религијске организације. Тиме се крше Устав и норме међународног права, пишу посланици.

Апел такође пружа опсежну анализу свих тачака закона које су у супротности са украјинским и међународним законодавством.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com