Type Here to Get Search Results !

Председник Путин одликовао асирског патријарха Мар Аву III

Председника Русије Владимир Путин одликовао је орденом пријатељства предстојатеља Асирске цркве  од Истока, Мар Аву III. Председник Путин је недавно потписао сходан указ, како је објавило неколико руских православних и асирских информативних портала (уторак). Према информацијама, руски председник је овиме одао признање патријарховом доприносу „одржавању и унапређењу верских и културних традиција и јачању мира и слоге међу народима“.


Рођен у Америци, Мар Ава је преузео руковођење Асирском црквом од Истока 2021. године. Од тада је два пута посетио Русију, последњи пут од 24. октобра до 1. новембра 2023. Водио је разговоре и са московским патријархом Кирилом, кад су се двојица великодостојника, између осталог, договорили да асирско свештенство убудуће што више студира у Русији. Мар Ава је такође савршио храмовно богослужење у асирској цркви Свете Марије у Москви. Црква постоји већ 25 година. Недавно је опсежно реновирана.

Патријарх Кирило је такође одликовао Мар Аву високим орденом Руске православне цркве. Асирски патријарх је захвалио Руској цркви и на подршци хришћанима на Блиском истоку.

У званичним изјавама и интервјуима за руске медије Мар Ава је још једном стао на страну руског православног става о рату у Украјини. Ужасава га кад види неоправдано угњетавање и прогон Украјинске православне цркве од стране власти у Кијеву.

Асирска цркваод  Истока води корене од Цркве древног Персијског царства. Некада је био распрострањена чак до Кине. Данас ова независна Црква има тек око 400.000 верника широм света, са фокусом на Блиски исток (Иран, Ирак, Сирија, Либан), али и у Северној Америци, Аустралији и Индији. Седиште патријарха је у северном ирачком граду Ербилу. Број асирских верника у Русији се процењује на око 20.000. Асирске заједнице постоје у Москви, Краснодару и Ростову.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at