Type Here to Get Search Results !

Аја Софија: Фрагменти падају са куполе поред посетилаца


Слике срама из унутрашњости Аја Софије (Свете Премудрости) у Цариграду изазивају тугу. Снимци сигурносних камера показују фрагменте малтера који падају са куполе близу посетилаца, што их доводи у опасност.


Интернет издање турског листа Биргун истиче да се „Аја Софија, која је претворена у џамију, урушава: снимци камења који падају“.

„Ако се Аја Софија не обнови, срушиће се првим земљотресом“

Инцидент који је изазвао болан утисак, догодио се у септембру 2022. г. На сликама објављеним данас види се да посетиоци трче уплашени како би избегли да комадићи падну скоро поред њих.

Званичне власти су тврдиле да „комадићи падају с плафона због влаге коју ствара маса народа, али се не предузимају никакве мере предострожности“.

Коментаришући визуелни материјал, председник Управног одбора Удружења за историју уметности (Sanat Tarihi Derneği, STD) Шериф Јасар нагласио је да „ако се Аја Софија не обнови, она ће се срушити првим земљотресом. Када је Аја Софија била музеј, односно пре него што је претворена у џамију, постојао је научни савет. На свом последњем састанку пре него што је укинут, савет је донео одлуку да је Аја Софија стара 1.500 година и да ће, ако се не обнови што пре, бити уништена у случају земљотреса. У Аја Софији треба прихватити групе од највише 25 људи, сматра савет.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com