Type Here to Get Search Results !

Лондон: 72-годишњем хришћанском проповеднику прети затвор због плаката са библијским цитатом у близини клинике за абортусе


Хришћански проповедник Стивен Грин (72) из ​​Кармартена у Јужном Велсу, који се појавио са постером са библијским стихом у „тампон зони“ клинике за абортусе у Илигу, у западном Лондону, могао би да буде послат у затвор због тога, пише лист Christian Today.


Према Хришћанском правном центру (CLC), који је стао на страну проповедника, С. Грин је држао плакат са речима из Псалтира: „Јер си Ти створио што је у мени и саставио си ме у утроби матере моје“ (Пс. 139,13).

Клиника је била једна од првих у земљи која је била подвргнута Закону п заштити јавних простора (Public Spaces Protection Order; PSPO), који забрањује било какве про-лајф активности у непосредној близини локалних клиника за абортус: молитву, протест или изражавање одобравања на било који начин, или неодобравање услуга абортуса.

Градски савет Илинга је одлучио  да предузме мере против Грина у складу са чланом 67 Закона о антисоцијалном понашању, криминалу и полицији из 2014. г.

Грин, директор Christian Voice, конзервативне хришћанске лобистичке групе која се залаже за „национално покајање“, суочава се са казном од шест месеци затвора и новчаном казном од 1.000 фунти.

„Био сам шокиран када сам добио позив од Савета Илинга. Сматрам ово кривично гоњење нападом на саму Библију и слободу говора. Одлучан сам да се браним и борим за правду," рекао је проповедник уочи саслушања.

„Људи су с правом забринути због закона о тампон зони. Забране хришћанског сведочења и контрола шта људи смеју, а шта не смеју да говоре на одређеном месту, драконске су и антихришћанске мере. Много је у питању. Ако немамо право да држимо плакат са стихом из псалма на једној лондонској улици, онда немамо слободу,“ додао је он.

А са своје стране, Андреа Вилијамс, извршна директорка Хришћанског правног центра, назвала је тампон зоне „делом тренутне репресивне машине која приморава на поштовање и зауставља свако неслагање“.

„Циљ PSPO -а је да криминализује сваки знак неодобравања абортуса и да створи зону у којој није дозвољена дискусија о абортусу или чак молитва... Више од 10 милиона абортуса обављено је у Великој Британији откако су легализовани 1967. - шокантан број! То је скоро дупло више од популације Шкотске и више од целокупне популације Лондона. Да абортус није легализован, милиони људи би живели с нама! Уместо да жалимо за смрћу нерођених беба, ми правимо читаву „индустрију“ од абортуса олакшавајући и лакши приступ абортусима и повећавамо ефикасност абортуса „на захтев“, а сада уводимо кривичну одговорност за неслагање“, сматра она.

Према недавно објављеној анкети сервиса друштвених медија YouGov, 77% грађана Велике Британије одобрава забрану протеста у близини клиника за абортусе, 14% се противи забрани, а 9% је неодлучно.

Штавише, више је присталица забране протеста у близини клиника за абортус међу женама него међу мушкарцима: 81% испитаних жена је за забрану, а само је 76% мушкараца за забрану.

Истраживање је показало да 49 одсто испитаника подржава садашња законска ограничења у земљи која дозвољавају елективни абортус до 24. недеље трудноће, а само 25 одсто испитаница сматра да би требало скратити рок за добијање дозволе за прекид трудноће.

65% испитаника подржава дозвољавање абортуса из било ког разлога до 24. недеље трудноће; док 16% верује да у овој фази то треба да се спроводи само под „посебним околностима, као што су инвалидитет или ризик по здравље мајке“.

Студија је обухватила 2.098 Британаца и проведена је од 28. до 29. септембра.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru