Type Here to Get Search Results !

Патријарх Вартоломеј примио почасни докторат у Напуљу


Васељенски патријарх: Дијалог негује обогаћене односе, а притом ништа не умањује


У четвртак, 23. новембра 2023, васељенски патријарх Вартоломеј примио је почасни докторат теологије Папске школе Јужне Италије у Напуљу на посебној свечаности поводом почетка нове академске године.

Свечаном чину су присуствовале истакнуте личности, укључујући римокатоличког надбискупа Напуља, бискупе, свештенство, универзитетске професоре, градоначелника града и истакнуте студенте.

Обраћајући се на италијанском језику, Васељенски патријарх се осврнуо на значај међуцрквеног и међухришћанског дијалога. Размишљао је о историјским догађајима као што су настојања да се помире Исток и Запад после раскола 1054. и несрећне последице политике „Уније“, окарактеришући је као „једно од најцрњих поглавља црквене историје другог миленијума, која је оставила трајне трагове на црквене односе”.

Он је истакао кључне тренутке у 20. веку, посебно историјске Патријаршијске енциклике из 1902. и 1920. године које су усмеравале Екуменски покрет и довеле до оснивања Светског савета цркава. Осврнуо се и на свог претходника визионара, патријарха Атинагору, који је у својој Енциклици из 1952. године позвао све помесне православне аутокефалне Цркве да учествују у раду ССЦ као Цркве чланице.

Патријарх Вартоломеј се потом осврнуо на иницијативе и напоре које је Цариградска патријаршија предузимала на унапређењу дијалога после његовог ступања на цариградски патријаршијски престо 1991. године. Изнео је четири основна смера: 1) Видљиво јединство Православне цркве, 2) Дијалог и сарадња са свима хришћанским Црквама, 3) Дијалог и сарадња са светским религијама, а углавном са јудаизмом и исламом, 4) Правда, мир, јединство човечанства и очување човекове средине.

Завршавајући своје обраћање, истакао је важност дијалога у „неговању обогаћених односа без умањивања било чега“. Н агласио је „стална залагања Цариградске цркве ка искреном дијалогу пуном љубави како би се премостиле поделе међу хришћанима, с циљем да се супротставе фанатизму и сукобима“…

Цариградски патријарх је у среду, првог дана посете Напуљу, одржао говор на италијанском језику током  екуменске молитве одржане у католичкој базилици Свете Марије. Он је изразио забринутост због данашњег кретања човечанства,  када се Божје име наводи да би се оправдали злочини, и притом се осврнуо на ратове у свету и избегличку кризу широм Европе, па и у Италији.

Осврнуо се и на избеглице које су нашле уточиште у Јерменији, приморане да напусте своје земље, своје домове, своје светиње, али и све сународњаке у свету који доживљавају сличну ситуацију. „Људи игноришу такве ствари када нема геополитичких или економских интереса. Али вапај наше браће и сестара је и наш вапај“, истакао је Цариградски патријарх. Осврнуо се и на трагичне догађаје који се поново одвијају у Светој земљи и нагласио да „дијалог и мир превладавају над неразумевањем, док рат и неправда потиру људско достојанство“.


За наш портал превод са енгелског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthodoxtimes.com