Type Here to Get Search Results !

Патријарх јерусалимски: Противимо се антисемитизму и исламофобији и радимо на неговању мира


Госпођа Рита Херенескар, представница Мађарске у Рамали, у пратњи свог заменика, посетила је 7. новембра 2023. Јерусалимску патријаршију, где их је примио патријарх Теофило III. На пријему је наглашен значај сарадње ради јачања хуманитарних подухвата у Гази.


Као новоименована представница Мађарске у Рамали, госпођа Херенескар је изразила задовољство  на састанку  с Његовим Блаженством и упутила му позив да посети Мађарску.

Током пријема госпођа Херенескар је пренела своје саучешће с невиним жртвама рата у Гази и несрећним жртвама у манастиру светог Порфирија, Православном културном центру и у болницу Англиканске цркве. Патријарх је нагласио да су поједине Цркве позивале на прекид рата и молиле се за мир и просветљење међу људима на власти. Он је додао да је у храму Гроба Господњег служен и посебан парастос жртвама рата.

Истичући саживот између различитих вера и религија, Патријарх је поменуо град Буркин, где муслимани и хришћани живе складно око светог места везаног за исцелење десеторице губавих. Он је истакао улогу Јерусалима као мултирелигијског, мултиетничког и мултикултуралног града. Овај дух коегзистенције, према споразуму калифа Омара бин Хатаба са патријархом Софронијем, протеже  се и на Газу и друге делове палестинске територије.

Патријарх је потврдио да су Цркве Свете земље уједињене у привржености вредностима Библије, противљењу антисемитизму и исламофобији и да неуморно раде на неговању мира и саживота. Он је такође изразио захвалност на подршци Мађарске у обнављању кувуклије Гроба Господњег пре неколико година.

Патријарх је указао и на тешке економске изазове са којима се та земља суочава. Одсуство поклоника и туриста на улицама Јерусалима и поремећена комуникација између Јерусалима и градова Палестинске аутономије услед рата у Гази додатно су погоршали економске проблеме .

Патријарх је замолио госпођа Херенескар да пренесе његову захвалност председнику Мађарске, којег је срео током своје последње посете, када се дивио цркви Светог Стефана и препознао византијски архитектонски утицај на мађарске грађевине. Он је изјавио да разматра позив да поново посети Мађарску када за то дође време и захвалио је на стипендијама које Мађарска даје његовим  студентима.

Патријарх је истакао своју хришћанску посвећеност да цркве у Гази буду отворене као светилишта за све људе. Уверава да хришћанска вера у Крст и васкрсење Христово остаје непоколебива, чак и у сенци непријатељстава и економских недаћа.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com