Type Here to Get Search Results !

Антиохијски патријарх Јован произнео благодарне молитве у част новпрослављених светитеља

Његово Блаженство патријарх антиохијски и свега Истока Јован X савршио је је молебан благодарности поводом прослављења двојице свештеномученика о. Николаја и Хабиба Хаше, у цркви Часног Крста у Ал-Каси, у Дамаску, у суботу, 4. новембра 2023, јавља Антиохијска патријаршија.


Светитељи, отац и син, пострадали 1916. и 1948. године, прибројани су сабору светих на заседању Светог синода (сабора) Антиохијске патријаршије 19. октобра 2023. године.

Антиохијски патријарх је у суботу 4. новембра 2023. предводио литију кроз порту храма са иконом нових светих. Током богослужења прочитан је Изјава Светог синода о прослављењу двају свештеномученика.

После богослужења Његово Блаженство је одржао проповед о значају Антиохијске цркве и о животу нових светих.

„Антиохија је мајка Црква која је у свет увела реч „хришћани“, пошто су Христови ученици овде први пут названи хришћанима; дала је ово име целом свету и учинила да од радости оно трепери на уснама људи. Антиохија је Црква која је целом свету дала великане, светитеље и светитељке, који су показивали доброчинство и врлину“, рекао је Патријарх.

Што се тиче житија светих Николе и Хабиб Хаша, Његово Блаженство је истакао две ствари:

„Та светост је пут сваког верника, а не „искључиво“ монаха и монахиња. Светост је пут сваког доброг човека, који треба да заборави оно што је иза, тј. таму, убиство и порок, и да се протеже напред, ка Учитељу и врлини.

О значају породице. Свети Никола и свети Хабиб су рођени у породици и васпитани, па сачувајмо своје породице и своју децу. Његово Блаженство је истакао да су речи отац, мајка, деда, бака, брат и сестра свете речи које морамо да чувамо. Морамо одгајати своју децу у складу са Светим писмом.”

После молебана верни народ је учествовао у још једном опходу са иконом свештеномученика. Подељене су им и књижице са њиховим житијима и копије њихове иконе.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com