Type Here to Get Search Results !

Грузијски Свети синод о насиљу у Светој земљи и сукобу у Украјини


Свети синод Грузијске православне цркве заседао је у четвртак, 2. новембра 2023. у Тбилисију, под председавањем Његове Светости католикоса-патријарха Илије II.


Архијереји су разматрали низ питања која се тичу унутрашњег живота Грузијске патријаршије, а говорили су и о насиљу које погађа православне људе и света места.

У својој уводној речи патријарх Илија је „напоменуо да је ситуација на међународном плану и у одређеним регионима света веома тешка и опасна и да је, у том контексту, добродошла брига Грузије за одржавање мира, која би требало да се настави и у будућности“, преноси Грузијска црква.

Свети Синод је формулисао општи став:

„Од првих дана руских војних операција у Украјини, Католикос-патријарх Грузије је упутио апел о потреби хитног окончања сукоба, који би у супротном произвео веома озбиљне последице.

А данас, када развој догађаја на Блиском истоку постаје све интензивнији, јасно је да се ствара глобално експлозивно и опасно окружење, које сав свет доводи у велику опасност.

Ратови у Украјини и Појасу Газе већ су донели много жртава. Заједно са војницима гину невини људи, деца, старци, уништавају се инфраструктура, стамбени, верски и други објекти; уопште, има и насиља на верској основи.

Изражавамо дубоку тугу и саучешће онима који су погођени ратом. Терор, суровост, неправда су недвосмислено за осуду и његова директна или индиректна подршка је неприхватива за цивилизовани свет.

Придружујемо се молитвама свих људи добре воље и молимо се Богу да подари мир Украјини, Светој земљи и целом свету.“

Патријарх Илија је такође у марту упутио апел цариградском патријарху Вартоломеју у име прогоњене Украјинске православне цркве и братије Кијевопечерске лавре.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com