Type Here to Get Search Results !

Епископ Димитрије: Заповјести Божије, по љубави, постају извор свакога добра

У двадесет трећу недјељу по Духовима, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у манастиру Дужи. Преосвећеном Владици саслуживао је јеромонах Теофил и ђакон Душко Орашанин.


Бесједећи по Јеванђељу Владика Димитрије усмјерио је пажњу вјерних на ријечи отаца који када говоре о дрвету познања појашњавају да је то дрво и сав рајски врт требало да подсјете човјека на Бога – љубав Божију. Оци тако упозоравају на опасност опсједнутости материјом. Материјално благо – поуздање на богатство условљава становнике гергесинског краја да замоле Господа да оде од њих. Док ђавоиманог човјека Господ спасава заповједањем демонима, при опсједнутост материјалним – оним што је човјек изабрао својом вољом, учинивши то важнијим од Бога и ближњих, потребан је човјеков искорак ка Богу како би Господ изгнао страст. Човјек је позван да својевољно изабере живот по Јеванђељу – заповјести Божије, по љубави, постају извор свакога добра. Човјекова љубав треба да буде љубав према Христу, а у Њему земаљске љубави добијају смисао, као и употребљавање материје.

Обраћајући се сабраним вјерницима по Отпусту, Владика је пожелио да сви у срцу своме сачувају жељу за доласком на Литургију – жељу за сусретом са Христом. Присјећајући се јеванђељске приче, Владика је појаснио да посвећивање времена друштвеним мрежама и телефонима као извору информација за човјека представља нарочиту опасност, јер оптерећено безбројним информацијама, чак ако су неке и корисне, човјеково срце заспи, утрне, умре за Бога и за ближње.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска