Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Свештеничка служба је служба Христова


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је началствовао 16. новембра 2023. године, на празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, светом Литургијом у храму Светог Георгија у Старој Бежанији.

Саслуживали су Преосвећени Епископ новобрдски г. Иларион и братство бежанијске цркве. Том приликом, Његова Светост Патријарх је рукоположио ђакона Дарка Радовановића, програмског директора Радија Слово љубве, у свештенички чин.

– Радост, пуноћа и лепота духовних плодова није од човека, није од овог света. То је радост која долази од благодати Духа Светог, која је дар Божји и која самим тим, ако не живи неко плодом Духа Светога и Јеванђеља, њему остаје неразумљива и невидљива. Није човек уморан и не замара се врлином и добром, грех је оно што нас замара. Нас оптерећује и умара све оно што је супротно заповестима Христовим – беседио је патријарх Порфирије, који је новорукоположеном свештенику указао да је свештеничка служба – служба Христова и да је заправо Христос онај који служи и коме се служи.

-Oно на шта нас Господ позива у складу је са нашом природом. Када се трудимо да живимо у врлини ми се не боримо против наше природе. Напротив, боримо се против наше извитоперене природе, болесне природе, стеченог стања, навике која није у складу са оним што је природна жеља која је усађена у наше срце. Светитељи Божји су управо они људи који су наизглед проливали крв, проливали зној, којима је наизглед било тешко, али вера је била темељ и смисао њиховог живота, вера у Христа, поверење у реч Христову, поверење у заповести Христове. Они су заповести Христове и реч Христову узели за принципе, за мерила њиховог живота и зато не само да им није било тешко да када треба посведоче реч Христову и по цену живота, него није постајала та сила од овога света која је могла да их уплаши. Наравно, нису се разметали и излазили на тргове и викали на све четири стране света ја се не бојим никога, него тајно, у клијети свога срца, живели су за Христа и где год је то било потребно у смирењу сведочили Христа, а када је дошао тренутак да својим животом посведоче Христа, нису штедели себе. Такав је био и Свети Георгије. Имао је све што је могао да помисли човек у овоме свету, и славу, и иметак, и лепоту, и позицију, али све то користио је само до мере до које је то служило Христу и оног тренутка када је требало да се определи између Христа и вредности овога света није се двоумио. Само припадањем Христу и опредељењем за Њега вечност постаје станиште човеку и вечност већ сада и овде постаје и реалност у којој живимо – нагласио је патријарх Порфирије који је на крају свете Литургије одликовао умировљеног пароха бежанијске цркве Богдана Васиљевића правом ношења напрсног крста.

Звучни записи беседа Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија  се на интернет страници Радија Слово љубве ОВДЕ и ОВДЕ.

Старешина храма свештеник Владимир Левићанин је на крају заблагодарио Његовој Светости на дивном молитвеном сабрању, уз молбу у име братства и духовне заједнице да их Свјатјејши, што је чешће могуће, својим присуством укрепи и оснажи.

Лепоти данашњег молитвеног сабрања у многоме је допринео храмовни хор под руководством гђе Ане Ивановић.


Извор: Инфо-служба СПЦ