Type Here to Get Search Results !

Епископ Василије освештао крст и звона за храм у КПЗ у Сремској Митровици


На дан Светог великомученика Артемија и Преподобног Герасима Кефалонијског, посетом  Епископа сремског Господина Василија, уприличена је духовна радост међу зидовима највећег затвора на Балкану – Казнено поправног завода у Сремској Митровици. 


У затвореном делу завода у току је реконструкција православног храма чија је заштитница Света Петка. Након Другог светског рата, са храма је срушен звоник, однешена су звона те се, благословом Епископа сремског и трудом и залагањем управника КПЗ-а Александра Алимпића, кренуло у обнаваљање храма и изграђен је нови звоник. Овом приликом, наш Епископ је посетио нашу установу и извршио чин освећења крста за звоник и звона. Епископу су саслуживали високопречасни протојереји-ставрофори: Јован Милановић – ректор Карловачке богословије, Саво Ракита – архијерејски намесник сремскомитровачки, Мирослав Јосимовић – старешина храма у Манђелосу и Гвозден Арамбашић – старешина Саборног храма сремскомитровачког, као и епархијски ђакон Горан Власац. За певницом су били протојереј Владимир Недељковић, јереј Далибор Чолић – затворски духовник, јереј Бранимир Чолић, господин Стефан Недић – заменик координатора за веронауку Епархије сремске и Бранислав М. Павков – затворски катихета.

Велику част и задовољство својим доласком указали су директор Управе за извршење кривичних санкција, господин Дејан Царевић, саветник Милан Танасковић, као и управници затвора у Зрењанину, Сомбору, Новом Саду и Пожеравцу. У присуству великог броја осуђених лица и медија, Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије је осветио крст и звона, а потом се очинским речима обратио присутнима.

Након освећења, управник КПЗ-а господин Александар Алимпић је, у част Преосвећеног Епископа Василија и директора управе, приредио заједничку трпезу љубави, током које је Преосвећеном Епископу уручио капитално дело – монографију ,,Трагом митровачке казнионе“, чији је коаутор заменик управника КПЗ-а господин Небојша Драгановић.


Извор: Епархија сремска