Type Here to Get Search Results !

Цариградски патријарх: Морамо изграђивати друштво које напредује у складу са Земљом


Потребу за стварањем стабилног механизма између представника религија, науке и друштва, у циљу заједничког стваралаштва и заједничког деловања у међусобно повезаним областима правде, одрживости и развоја, истакао је цариградски патријарх Вартоломеј у свом обраћању у понедељак, 6. новембра 2023. године, на Светској конференцији религијских великодостојника, одржаној у Абу Дабију, уочи Међународног заседања COP28 о климатским променама које ће бити одржан у Дубаију почетком децембра.


Говорећи на енглеском, он је рекао да је  овим механизмом могуће снажне намере претворити у стварну акцију и истакао важност заједничког рада на проналажењу решења која ће успоставити равнотежу природе, „како би се изградило друштво које ће цветати у хармонија са Земљом која нас све одржава.”

После говора Васељенског патријарха, срдачно му је честитао министар за толеранцију и сарадњу Уједињених Арапских Емирата шеик Нахан Бин Мубарак Ал Нахјан, док су га, између осталих, поздравили представник римског папе кардинал Пјетро Паролин и имам Ал Азара, професор Мохамед Ал-Дувеини.

У поподневним часовима истог дана, на посебној свечаности на отвореном, религијски великодостојници су потписали Заједничку декларацију у корист заштите природне средине, која је уручена др Султану Ал Џаберу, министру индустрије и напредне технологије Емирата, председавајућем предстојећег заседања COP28, да га у децембру представи политичким лидерима држава учесница.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Orthodoxtimes.com