Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије: Молимо се Богу да Студентски град добије свој храм


– Молимо се Богу и надамо се да нећемо чекати много времена да и Студентски град, поред капеле, добије оно што је круна и смисао постојања сваког града – свој храм где ћемо имати могућности да на сва питања и практично и конкретно сви заједно дамо одговор, а то је молитва – поручио је Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије на свечаности одржаној 23. новембра 2023. године поводом 55. годишњице Установе Студентски центар Београд.


На свечаној академији у Дому културе Студентски град, током које је приказан кратак филм о установи која брине о преко десет хиљада студената смештених у четрнаест студентских домова, присутнима су се обратили министарка просвете др Славица Ђукић Дејановић, ректор Универзитета у Београду др Владан Ђокић, директор Установе Студентски центар Београд г. Горан Минић, као и студент проректор гђица Ана Грчић.

– Вечерас сам искрено дирнут због чињенице да у име Цркве, али и у име сви нас овде присутних, као и свих прошлих, садашњих и будућих студената, честитам јубилеј 55 година постојања Студентског центра, а нарочито због чињенице да сам и сам био један од многих који је уживао љубав и пажњу Студентског центра, као становник Студентског града, првог блока и собе 41, као и још неки великодостојници наше Цркве, многи свештеници и монаси, као и многи који су учинили да наш народ данас буде оно што јесте, а то је свој, поносан и народ  који је обогатио и светску науку и светску културу, али исто времено и био и јесте обогаћиван свим добрим идејама које су долазиле са свих страна – подсетио је патријарх Порфирије на почетку свог обраћања и нагласио:

– Студентски центар је дом многих генерација које долазе да пре свега на основу својих  талената, способности и труда достигну знања и квалификације како би могли да узму улогу, задатак, послушање и мисију служења свом наорду. Ми добро знамо да млади пре свега нису људи који виде свој циљ, циљ свог постојања, искључиво у времнским, историјским, овоземљаским вредностима, него да су млади више него други људи у другим узрастима отворени и за тзв. вечна питања што је најбоље дефинисано у једној причи у Јеванђељу када један млади човек долази Христу и пита га: Учитељу, шта да радим да добијем живот вечни? Ово питање није питање које се тиче искучиво и само вредности од овог света, а укључује и њих, него је пре свега питање које се тиче истине, љубави, заједнице, међусобног разумевања и осећања да смо сви једни другима потребни без обзора на чињеницу да смо сви различити. Управо због тога што смо сви различити, а нисмо сви потпуни и целовити, имамо потребу једни за другима. Нико не може рећи: Ниси ми потребан. Ко то чини тај сам себе проглашава једампут за свагда губитником. Дакле, шта је да радим да добије, живот вечни јесте питање које је забележио својим речима сам Господ Христос, али и једампут за свагда обележио и све младе људе. Једно од главних питања које постављају становници Студентског града јесте и то питање. На то питање, питање истине, смисла, једном речју постојања Црква је уназад много деценија реалним присуством кроз најбоље своје изданке, кроз најбоље своје синове, а то значи кроз најбоље изданке и синове свог народа, и у Студентском центру покушавла да даје одговоре. Ти одоговори и данас постоје, али и што је најважније та питања међу студентима поред свега и данас постоје!

– Ја морам вечерас да кажем да је Црква, укључујучи и моју маленкост, мене недостојног, спремна да увек, у најнепосреднијем додиру и контакту са студентима у Студентском центру покушава да даје те одговоре. Црква као светосавска установа, као установа Мајка свих нас, један од својих примарних задатака види управо васпитање и просвету, што одражава и собом носи и сама личност Светог Саве. Зато ћемо увек бити са студентима, а молимо се Богу и надамо се да нећемо чекати много времена да и Студентски центар, за почетак нека то буде Студентски град, поред капеле добије оно што је круна и смисао постојања – свој храм где ћемо имати могућности да на сва питања и практично и конкретно сви заједно дамо одговор, а то је молитва  – поручио је Његова Светост Патријарх који је на крају свог излагања још једампут свима честитао јубилеј и призвао благослов Божји на све оне који воде Студентски центар, који се труде да становници своје студентске домове заиста осете као свој дом, као и на све становнике Студентског центра, на све студенте прошле, садашње и будуће.


Извор: Инфо-служба СПЦ