Type Here to Get Search Results !

Синод Бугарске Цркве приложио за дечје одељење софијској болници


Свети синод Бугарске православне цркве уручио је прошле недеље финансијски прилог болници у главном граду Софији.

У име Синода Његово Високопреосвештенство митрополит ловечки Гаврило уручио је у петак, 10. новембра, прилог у износу од 10.000 долара (18.200 лева) дечјем одељењу оториноларингологије (ухо, нос и грло) у болници Царица Јована-ИСУЛ, којој је потребно хитним реновирање, јавља Бугарска православна црква.

Болница је под небеским покровитељством мученика Мине Египатског, Виктора Дамаштанмског и Викентија Шпанског, који се прослављају 11. новембра по новом календару. Поводом празника митрополит Гаврило је одслужио молебен са водоосвећењем за психичко и физичко здравље лекара, медицинског особља и пацијената.

Митрополита Гаврила је пратила и екипа Синодалног културно-просветног одељења, која је припремила поклоне прилагођене узрасту деце која се лече на Оториноларинголошком одељењу.

Подарена финансијска средства су прикупљена синодском добротворном акцијом Деца помажу деци, у којој ученици ликовне и музичке уметности дарују своје таленте и радове за прикупљање прилога.

Митрополит Гаврило је напоменуо да ова кампања учи децу милосрђу и љубави према ближњима и „нагласио да је вера истовремено и поверење и верност, а управо се у делима милосрђа открива овај спој поверења у Бога и нашег старања једних за друге”.

Извршни директор болнице Љубомир Пенев изјавио је митрополиту Гаврилу да ће средства бити искоришћена за побољшање услова за боравак и лечење на одељењу. Он је напоменуо да ће родитељи који прате и брину о својој деци током лечења у болници, моћи да и даље бораве у болници бесплатно, уз неопходан лични простор и добре услове за живот. Биће изграђена и дечја играоница. Господин Пенев је такође указао на могућност изградње православне капеле у болници.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com