Type Here to Get Search Results !

Светски савет цркава о прекиду ватре и хуманитарним коридорима


У саопштењу о блискоисточном рату Извршни одбор Светског савета цркава позива и на „тренутно, безусловно ослобађање“ свих талаца.


Светски савет цркава позива на хитан прекид ватре и отварање хуманитарних коридора у Палестини и Израелу. Оно што је потребно јесте „тренутно, безусловно ослобађање и безбедан повратак свих талаца“, као и „тренутни прекид ватре и отварање хуманитарних коридора“, наводи новинска агенција КНА из саопштења Извршног одбора Светског савета цркава објављеног у понедељак на састанку у Абуџи у Нигерији.

У тексту се такође апелује на „гаранције за несметану доставу и испоруку виталне хуманитарне помоћи, као што су  вода, храна, медицински артикли и гориво, као и на обнављање услуга електричне енергије и интернета у Гази“.

„Жалимо због страшног неуспеха међународне заједнице и политичких великодостојника у тој области, који нису тражили трајни мир заснован на правди и међусобном поштовању једнаког људског достојанства и права свих, па је остао и наставио се циклус насиља“.

Моли се за трајни и праведан мир „који се заснива на признавању и поштовању Богом даног људског достојанства и једнаких људских права свих људи – Израелаца и Палестинаца, Јевреја, муслимана и хришћана подједнако”.

Извршни одбор је позвао све стране да поштују Богом дано достојанство сваког човека и принципе међународног хуманитарног права. Ово такође подразумева заштиту цивилног становништва и цивилне инфраструктуре –болница, богомоља и светих места.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at