Type Here to Get Search Results !

Торжествено сабрање у Косовској Митровици

У препуном храму у Косовској Митровици је свечано прослављен празник Светог Великомученика Димитрија, заштитника овог града.


Свету архијерејску Литургију служио је Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење великог броја свештеника и свештеномонаха, као и уз саслужење великог броја верника, међу којима је највише било деце.

„Љубите једни друге!“ – на речи Христове подсетио је вернике окупљене данас у храму владика Теодосије:

„У Светом јеванђељу, Господ нас учи да љубимо и непријатеље своје. Господ нас учи да никога не мрзимо и да никоме не узвраћамо истом мером. Будући да смо Божји ученици, онда треба и ми да будемо извор сваког добра и љубави. Људи овога света су себични, они не гледају на друге, него су самољубиви. Они мисле да свет постоји ради њих. Људи из таквог света не могу да поднесу носиоце љубави, истине, правде, зато је црква увек била и сада је и биће гоњена у овом свету.“

Господ је, додао је, показао несебичну љубав, и тиме је учио своје ученике и тиме је покорио свет:

„Ту љубав Христову наследио је и Свети великомученик Димитрије, који се није плашио земаљске смрти, јер је знао да је овај живот овде за време земаљски, а да је Господ нама припремио онај лепши, вечни живот на небу. Тако је Димитрије, будући војвода, имао све што би човек пожелео у овом животу, он је ипак пошао за Христом и зато је био мучен и пострадао за Христа“.

Након Свете Литургије Владика је благословио славски колач и жито, а братство храма Св. Димитрија приредило је свечани ручак у црквеној сали.


Извор: Епархија рашко-призренска