Type Here to Get Search Results !

Приказ 317. броја Светигоре: Дани Његошеве 2023. године


Ове године први пут се у Црној Гори на државном нивоу прославиo Његошев дан, отуда је и главни наслов ваведењског, 317, броја Светигоре, образника за вјеру културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске „Дани Његошеве 2023. године“. 


Те Дане, тј.  културну манифестацију „Дани Његошеви“ описује репортажа „Разведриће изнад Ловћена“. Једно од излагања на округлом столу било је јеромонаха др Владимира (Палибрка) „Грехопад Његошевог Црногорца“. Још у прошлом броју читаоци су се упознали са излагањем др Мила Ломпара „Његош као класични песник српске културе“, које Светигора објављује у наставцима.

Са догађајима поводом треће годишњице упокојења блаженог спомена митрополита Амфилохија читаоци Светигоре ће се упознати кроз репортажу „Био је апостол Христов“. О том апостолу Христовом пјева Ксенија Кончаревић стиховима „Љубав се твоја разапе“, који су се нашли међу корицама нове Светигоре. Мр Александар Вујовић пише на тему „Митрополит Амфилохије и царска лавра манастир Високи Дечани“.

Празнику Аранђеловдану посвећена је бесједа митрополита Амфилохија „Небеске силе – наша небеска браћа“, а Ваведењу текст свештеника Георгија Максимова „Да ли је Богородица улазила у храм?“. О прослави Светог Петра цетињског информише репортажа „У њему се показао сам Бог“. У оквиру празновања Светога Петра, патрона цетињске богословије, која је обиљежила 160 година постојања, одржан је и научни скуп, са којег ће читаоци имати прилике да прочитају излагање др Васиља Јововића „Драговићи Живко и Марко – просвјетне прилике у Црној Гори у другој половини XIX и почетком XX вијека“.

Остали занимљиви написи овог броја су вјероучитеља Јовице Вукасовића „Морињска учионица 1803–2023“, мр Смиље Влаовића „Пиперски пароси и парохије од 1907.  до 1914. године“ и приказ зборника научних радова о др Љубомиру Дурковићу Јакшићу из пера др Будимира Алексића.

Ту су сталне рубрике Љетопис и Архив. А читаоци ће овај број имати у рукама већ на почетку Божићног поста, о којем могу сазнати нешто ново из есеја протојереја Слободан Лукића „Развој Божићног поста и његове литургичке особености“.


Извор: Митрополија црногорско-приморска

Рубрика