Type Here to Get Search Results !

365 година манастира Свете Екатерине у Москви


На празник Свете Екатерине, 7. децембра 2023. године, прослављена је 365. годишњица ставропигијалног мушког манастира посвећеног тој великомученици у Видном код Москве.


Празничним богослужењем у Саборном храму началствовао је Преосвећени Епископ видновски г. Тихон, викар Патријарха московског и све Русије и игуман манастира. Саслуживали су протојереј Павле Недосекин, секретар Епархије бриселско-белгијске; јеромонах Софроније, администратор цркава Видновског округа и старешина Успенског храма у Видном; братија манастира и свештенство Московске митрополије. На крају Божанствене Литургије, епископ Тихон је служио молебан пред кивотом са честицом моштију великомученице Екатарине.

Екатерински манастир је основао цар Алексеј Михајлович на месту где се том владару, по предању, 24. новембра 1658. године јавила великомученица Екатарина. До краја века, манастирске цркве су озидане каменом. За процват манастира у 18. веку заслужни су митрополит Платон (Левшин) и игуман архимандрит Мелхиседек. Под совјетском влашћу од 1931. године на територији манастира радила је дечја васпитна утанова, а од 1935. до 1954. године манастирски комплекс је претоврен у озлоглашени затвор Сухановку. Монашки живот у манастиру је настављен 1992. године.


Извор: Рatriarchia.ru