Type Here to Get Search Results !

Величанствена молитвена свечаност у Храму Светог Александра Невског у Алма Ати


Епископ Исихије: Кроз Светог Владику Николаја и Светог Севастиана се у Христу познајемо

Празник Светог Александра Невског у храму који носи његово име у Алма Ати у  Казахстану обележен је Светом Архијерејском Литургијом, коју је, заједно са архијерејима Руске Православне Цркве на територији ове земље, служио и Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије. Заједништво у братској љубави крунисано је узајамним даривањем моштију завичајних светитеља. Митрополиту астанском и казахстанском Г. Александру Владика Исихије даривао је мошти Светог Владике Николаја Српског, док је, благословом домаћина, Епархија ваљевска постала богатија за честице моштију Светог Николаја свештеноисповедника Алматинског и Казахстанског и Преподобноисповедника Севастиана Карагандског

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије борави у братској посети  Казахстану. На празник великог руског светитеља Светог Александра Невског, чији је култ изузетно развијен и у српском народу, а који је небески покровитељ Митрополита Александра, храм који му је посвећен у Алма Ати, некадашњој престоници ове земље, био је место великог молитвеног сабрања и пројаве велике љубави Божје која повезује наше народе. Славећи Светог Александра Невског, бранитеља православља на бојном пољу и у црноризачком тиховању, не можемо а да се не сетимо благоверног кнеза Лазара Косовског, Стефана Немање- Симеона Мироточивог, оца Светог Саве Српског, део је благодарног слова Владике Исихија браћи архијерејима и верном народу, који је под њиховим омофорима у Казахстану принео молитве и указао гостољубље браћи из Србије.

Српски народ их препознаје по неустрашивости и заштити православне вере, по мудрости којом су водили државе. Повезује их и то да су имали храброст ратника, а смирење монаха и велику љубав према Богу и својој отаџбини. Данас смо, Високопреосвећени Митрополите Александре, гости и небеског заштитника земље казахстанске Преподобноисповедника и мученика Севастиана Карагандског, као и великог броја новомученика и исповедника вере Христове- рекао је Владика Исихије на руском, уз казашки, службеном језику Казахстана, којег говори, будући да је рођењем и детињством везан за руску престоницу. 

У далеку братску земљу, како је истакао ваљевски архипастир, гости из Србије нису дошли сами. Заједно са њима стигао је и благослов Светог Владике Николаја, свесрпског и свеправославног. Попут Светог Севастиана, и Владика Николај рођен је крајем 19., а Господу се преставио средином 20. века. И један и други страдали су и били прогањани од безбожног комунистичког режима, подсетио је Владика Исихије на земаљске усуде двају светионика православне васељене.

Бивали су утамничени и из тамнице проповедали, не заборављајући своју паству. Сведочили су веру у најтежем времену, носили Христа у срцу и преподобномученичким венцем се овенчали. Сада, у Царству небеском, заједно гледају Христа лицем у лице. Њих двојица (Свети Владика Николај и Свети Севастиан) су најбољи представници наших народа и кроз њих се ми у Христу познајемо- поручио је Владика Исихије. 

Као видљив знак пријатељства и једнодушности у вери Христовој, Владика Исихије даривао је икону и честицу моштију Светог Владике Николаја  Митрополиту Александру. Да, како је рекао, њему и његовој пастви буду на благослов и духовно укрепљење, да потребитима помажу и миришу на небо, уз молитву „да се у незалазни дан Царства небеског заједно са свима светима окупимо око престола Божјег“. Свечани чин уручења моштију уприличен је на свечаном пријему у резиденцији Митрополита Александра. Благодарећи Владици Исихију, духовни отац верних у Казахстану је узвратио даровима- иконом са делићем моштију Светог Николаја Алматинског свештеноисповедника Казахстанског и Преподобноисповедника Севастиана Карадганског. Пригодне дарове Митрополит Александар уручио је и заменику Владике Исихија протонамеснику Филипу Јаковљевићу и секретару ђакону Момчилу Димитријевићу. 

Ваљевски крај, наткриљен молитвама новопросијавших светитеља Светог Владике Николаја и Преподобног Оца Јустина Ћелијског, је благородан. Духовни живот у њему је веома богат, а из њега су потекле бројне знамените личности српске историје, културе и уметности, упознао је Владика Исихије Митрополита Александра и упутио позив да дође и лично понесе благослов овдашњих светиња. Митрополит Александар је заблагодарио и са радошћу обећао да ће узвратити посету.

Извор: Епархија ваљевска