Type Here to Get Search Results !

Прогоњени митрополит опет хоспитализован са срчаним проблема


Његово Високопреосвештенство митрополит банченски Лонгин, архијереј канонске Украјинске православне цркве који се поштује широм Украјине и Румуније и Молдавије, јуче је хоспитализован због атријалне фибрилације.


Ово је други пут да је митрополит, који је и отац стотина сирочади, хоспитализован са тешким срчаним проблемима од када је држава почела кампању против њега због његовог чврстог православног става. Његово Високопреосвештенство је још у јулу доживео мождани удар.

Иако је званично признат као херој Украјине због свог рада са сирочадима, држава га сада сматра непријатељем, јер чврсто остаје укорењен у Православној цркви. Оптужен је за „подстицање верског непријатељства“ – иста лажна оптужба је подигнута против више православних владика.

Наоружане снаге безбедности опколиле су и претражиле његов манастир прошлог месеца, плашећи сирочад која тамо живе.

Позивајући се на извор у манастиру Вазнесење-Банчени, Удружење православних новинара јавља да су лекари примили у болницу митроплита Лонгин са дијагнозом атријалне фибрилације.

Свештенство и парохијани манастира моле верни народ да се помоле за свог архипастира. Не сумњају да је његово нарушено здравље последица сталног притиска власти и судских заседања у кампањи државе против њега.

Стотине православних верника у Букурешту и Кишињеву окупило се испред својих украјинских амбасада у знак подршке митрополиту Лонгину, који је по националности Румун.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com