Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије предводио сабрање у храму Светог Саве


Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 24. децембра 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару.

* * *

Патријарх Порфирије: Вера је отварање ума, ока и срца нашег


Тумачећи одељке из читања Апостола и светог Јеванђеља, поуке о природи вере, генеалогију и причу о Зачећу Господњем, Његова Светост је нагласио да је вера темељ на којем стојимо у Цркви, те да су светитељи вером успевали да схвате несхватљиво и да виде недокучиво.  – Свети апостол Павле нас учи да вера није ствар коју човек прима само преко разума, преко логике, или само путем срца, већ је целовити човек: умом, срцем и телом неопходан како би искусио веру, нагласио је Патријарх.

– Вера јесте поверење, јесте однос, јесте заједница, јесте прожимање између две личности. Tамо где постоји прожимање између духовног и Божјег, које је дато унапред у својој пуноћи и љубави, и нашег људског, које зависи од нашег искорака, тамо где слободно и у потпуности предајемо себе и своју љубав Богу, ту имамо поверење и ту је и оно што логички не може да се опише, што умом не може се обухвати и у том смислу да се схвати.

Обраћајући се окупљеном верном народу, Патријарх је мудрим речима појаснио да вера није никаква магијска формула у смислу да појединци декларишу себе као вернике и кажу за себе „ја верујем у све оно што пише у Јеванђељу”, али не отварају унутарње биће да та вера изнутра проговори. – Остајући на површини вере, нажалост, не успевају да пронађу, открију и препознају присуство Божје – појаснио је Патријарх.

– Када смо у сагласју и у заједници са Богом, укорењени у поверењу у Бога, тада можемо да видимо другим очима како се све мења, све постаје чудо у смислу дара Божјег, у смислу да све постаје по љубави Божјој наше, а да нам не припада – подучио је Светејши, а затим навео пример Праоца Аврама, који је имао безусловно поверење у Господа.

Вера и поверење у другог, ближњег, основ је људског живота, још од периода детињства и поверења у родитељску љубав и пажњу, преко поверења у наставнике и учитеље у школи, другаре другарице у одељењу, па све до колега на послу – појаснио је Светејши, а затим истакао да „тамо где има више међусобног поверења има и много више резултата, а колико је тек активности које не можемо да чинимо сами него увек подразумевамо другог и заједницу, када опет из односа вере и поверења једног у другога има и плода и резултата”.

– Пресвета Богородица је најсветлији пример вере као поверења Богу, када вера прихвати оно што логика не може да смести у себе, нагласио је Патријарх. – Праведни Јосиф, видевши да је Пресвета Богородица бременита, желео је тајно да је отпусти, не желећи да је јавно изобличи, али управо овде му Господ отвара духовне очи да, слично Богородици, вером прихвати оно што је рациу самом несазнатљиво, закључио је Архипастир српске Цркве.

– Вера као одрицање не значи порицање себе него значи свлачење са себе гордости, егоизма и самољубља, свлачење са себе охолог човека, себичњака, како би се родио и пројавио у нама онај човек који се зове Икона Божја – закључио је Његова Светост и позвао окупљене да имамо веру Праведног Јосифа и Пресвете Богородице како бисмо чистим срцем и умом дочекали Рођење Христово.

Беседу коју је том приликом одржао патријарх Порфирије можете прочитати у целости ОВДЕ.

Његовој Светости Патријарху саслуживали су преосвећена господа епископи ремезијански Стефан и топлички Петар, протојереји-ставрофори Радивој Панић и Стојадин Павловић, протојереји Ђорђе Стојисављевић, Ненад Јовановић, Драган Шовљански и Иван Штрбачки, јереј Бранислав Кличковић, протођакони Радомир Врућинић, Драган Радић и Младен Ковачевић и ђакони Синиша Дувњак и Жељко Јовановић.

После свете Литургије, поводом празника Оци, у крипти храма Светог Саве на Врачару одржан је концерт Певачког друштва храма Светог Саве, коме су присуствовали Патријарх српски Порфирије, епископи ремезијански Стефан и топлички Петар, као и директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Владимир Рогановић. На крају концерта, Његова Светост је поделио деци пакетиће.


Извор: Инфо-служба СПЦ