Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Довољна је једна добра, блага и братска ријеч да се вратимо једни другима и загрлимо једни друге


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, служио је данас, на празник Светог Спиридона Чудотворца, Свету литургију у цркви у Ђеновићима, посвећеној овом великом светитељу и угоднику Божијем. Након Свете службе, благосиљан је славски колач, а Митрополит Јоаникије се словом архипастирске бесједе обратио окупљеном вјерном народу.

”Бог живи и истинити, наш Спаситељ је извор живота, извор вјечне радости, утјехе и снаге и извор светости. Он је једини Свети коме се и на небу и на земљи приноси славопој од небеских сила и светих, а и од нас грешних на земљи који се придружујемо анђелима и светима на Светој служби. Не само то, него Бог устројава да анђели свети саслужују нама на Светој литургији, заједно са нама поју и укрепљују нас”, бесједио је Митрополит, рекавши да Бог, иако једини Свети, ту светост није задржао само за себе, него освећује и све оне који Му служе и све оно што има од вјечних времена, све богатство божанско и небеско, дарује и нама и тако нас обогаћује и чини нас на неки начин једнакима са Њим.

”Потврдио је то тако што је послао Сина Свога у овај свијет, обукао га у нашу људску природу и преко Његове људске природе даровао нам све и устројио наше спасење”, рекао је и указао на ријечи Светог Атанасија Великог који каже да је Господ сишао до нас и унизио се да би се човјек узвисио и примио божански, вјечни и непролазни живот.

”Овај Свети храм је један од многих који су посвећени Светом Спиридону, али је најпознатији на овом нашем простору, а видимо да су ваши преци многи били морепловци и хтјели да захвале Богу и Светом Сприридону, који је исто као Свети Николај, заштитник морепловаца”, рекао је и додао да, иако су његове мошти далеко одавде, његова сила и помоћ стиже и до наших страна и до свих страна овога свијета гдје људи траже помоћ од њега. Митрополит Јоаникије је указао на христоликост Светог Спиридона, на његово смирење и снисхођење и изједначавање са сваким човјеком и брзину да свакоме помогне и сваког оснажи. Указао је и на то како је имао чудесни дар исцјељења. ”Дакле, Бог је своју милост и своју светост даровао његовим угодницима да они милост и светост и Јеванђеље Божије шире у овоме свијету, учинио их је својим сарадницима, обдарио их силом са висине, обукао их у силу истине да разобличавају лажи и заблуде”, рекао је нагласивши колико је важно да саборно прославимо славу Светог храма, колико је важна саборна молитва, а ово Бог прима као најдражу жртву, жртву благодарности, Свету литургију.

”Потребно нам је да осјетимо духовно јединство, јединство мисли, осјећања, јединство у заједничкој радости коју нам даје Света православна вјера и којом нас Господ и сви свети радују, снаже и окрепљују”, рекао је и додао да кад дођемо да учествујемо у овој саборној служби, ми се духовно препородимо, долазимо са манама али их се привремено овдје ослобађамо.

”Може бити и врло често се догађа да човјек има свега и више него што му треба од овога свијета, али да је његова душа празна, ако се одаљио од Бога и отуђио, његов ум је помрачен, он лута стазама овога свијета и губи правац и пут спасења, али исто тако му је својствено и да се врати на пут истине. Својствено је нама људима и да се удаљимо једни од других и да се намноже неки неспоразуми, па нас оптерећује шта други мисли и чини, а и ако не чини ништа лоше, може нам се чинити да нама нешто иза леђа ради, али је потребно и да се вратимо једни другима, то је и Божија заповијест, јер ако немамо љубави међу собом, како ћемо се онда удостојити Божије љубави”, бесједио је Митрополит Јоаникије и поучио да је некад довољна само једна блага и добра ријеч, братска и истинита, па да све распрши и да се за неколико тренутака вратимо једни другима и да загрлимо једни друге, јер Божија милост дјелује преко сваке наше благе мисли и ријечи, она препорађа и онога ко тако мисли и жели, а и онога коме је упућена.

”Када смо православни хришћани, најважније је да своју вјеру дјелом свједочимо и да имамо љубави и способности да све неспоразуме, свађе и слабости превазилазимо као људи, како је говорио велики учитељ и свјетило православља, светопочивши Патријарх Павле”, нагласио је Владика.

Митрополит Јоаникије је честитао свима у Ђеновићима славу Светог Спиридона, чија нас је десница недавно благослиљала: ”Нека увијек бдије својим молитвама и светачким присуством над овим храмом и над свима онима који у њега долазе.”

Светој архијерској литургији присуствовали су потпредсјеник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, секретар за културу и образовања Ана Замбелић Пиштало, Зоран Лазаревић и други представници Општине.


Извор: Митрополија црногорско-приморска