Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије поделио стипендије даровитим студентима и ђацима из вишедетних породица

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије доделио је данас у Патријаршијском двору у Београду тридесет пет годишњих стипендија студентима и ђацима који су се истакли радом и постигнутим резултатима у школовању, а потичу из вишедетних породица.


Децу и родитеље из многодетних породица срдачно је поздравио архимандрит Данило Гаврановић, управитељ Задужбине Симе Андрејевића Игуманова, која има посебан фонд за стипендирање вредних ученика и студената који потичу из многодетних породица, и посебно захвалио утемељивачима тог фонда господи Миловану и Драгану Поповићу из Београда и Фондацији Хришћанско наслеђе.

Затим се сабранима на свечаној додели стипендија обратио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије који је исказао велику радост што је данас у могућности да се сусретне са ученицима и студентима који марљиво испуљавајући своје обавезе пројављују љубав коју су стекли окружени многом браћом и сестрама.

– Породица је први благослов којим је Бог благословио људе. Породица је место, амбијент у коме примамо најважнија правила живота, најважније принципе по којима се касније трудимо да узрастамо и развијамо се – појаснио је Патријарх, који је истакао да је у породици најважније да се мама и тата воле, разумеју и међусобно подржавају, јер је управо та љубав највећа инвестиција и највећи капитал који могу да предају својој деци.

Његова Светост је брижним речима поуке појаснио ученицима и студентима да својим трудом, марљивим радом и радом на себи на најбољи и најисправнији начин могу стећи љубав, радост и мир, узвраћајући на тај начин највећи допринос родитељима, али и ширем друштву.


Патријарх је истакао да Црква, следујући поруци Господа нашег Исуса Христа, проповеда породицу баш онако како је она описана у Светом Писму и да се стога труди да увек награди оне који без калкулација имају поверења у Божју промисао.

Благодарећи заслужнима из Задужбине Симе Андрејевића Игуманова, патријарх Порфирије је појаснио да је Црква у могућности да помогне вредне ученике и студенте захваљујући љубави добротвора: – Благодарећи њима ми смо се само као недостојне слуге ставили у функцију да оно што они из љубави хоће да дају Богу, Цркви и народу Божјем ми спроведемо тамо где треба. Тако да смо у оквиру Фондације Сима Игуманов, из које стипендирамо и стотину ученика и студената са Косова, основали и посебан фонд за који се надамо да ће имати све више и више средстава и у које ће се укључити и други племенити људи.

На крају, патријарх Порфирије је срдачно честитао свим стипендистима, изражавајући наду да ће, баш као што је и ове године број додељених стипендија порастао са тринаест на тридесет пет, и следеће године бити значајно увећан.

На радост свих окупљених програм су украсила и учинила свечанијим двојица стипендиста, ученика Музичке школе. Урош Грбић је извео Баладу за Аделину композитора Ричарда  Клајдермана, а фаготиста Лазар Јекић, две етиде Јулијуса Вајсенбора.

Свечаној додели стипендија присуствовали су Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион; архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије; протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског; јереј др Владимир Радовановић, управник Музеја Српске Православне Цркве; чланови Управног одбора Задужбине Симе Андрејевића Игуманова: академик Светислав Божић и проф. др Јова Радић; г. Бранислав Поповић, члан Управног одбора Фондације Привредник; утемељивачи Фонда за стипендирање вредних ученика и студената из многодетних породица – г. Милован Поповић и г. Миљан Никитовић, уравитељ Фондације Хришћанско наслеђе; г. Душан Стокановић, управник Информативно-издавачке установе Српске Православне Цркве; јереј Бранислав Јоцић из Верског добротворног старатељства; гђа Ивана Димић, главни и одговорни уредник часописа за децу Светосавско звонце; гђа Оливера Јовановић, уредник Правослаавља, новина Српске Патријаршије.

Овогодишњи фонд за доделу стипендија износи 6.300.000,00 динара.

Стипендије су добили: Павлина Врачарић из Ужица, студент Правног факултета; Николина Пендић из Панчева, ђак Музичке школе; Анђела Јанковић из Ужица, ђак Економске школе; Милена Ђорђевић из Младеновца, студент Факултета политичких наука; Милка Апостоловић из Славујевца код Прешева, ђак Гимназије; Ана Лазовић из Младеновца, ђак Гимназије; Милица Спасић из Крагујевца, ђак Гимназије; Теодора Крстић из Београда, студент Факултета организационих наука; Милан Пумпаловић из Београда, студент Православног богословског факултета; Милица Проле из Панчева, ђак Гимназије: Петар Челик из Београда, ђак Електротехничке школе; Тара Шошкић из Београда, ђак Графичко-медијске школе; Арсеније Јовановић из Петроварадина, ђак Електротехничке школе; Ана Живановић из Београда, ђак Гимназије; Невена Ордић из Гњилана, студент Медицинског факултета; Катарина Гајић из Београда, ђак основне школе; Максим Деспотовић из Београда, ђак основне школе; Теа Ковачевић из Београда, ђак Гимназије; Марија Јовановић Марија из Новог Сада, студент Филозофског факултета; Милица Петровић из Лепосавића, студент Медицинског факултета; Богдан Полић из Београда, ђак Средње грађевинске школе; Евгенија Мајкић из Крушевца, ђак Музичке школе; Лазар Јекић из Београда, ђак Музичке школе; Драган Мићић из Београда, ђак Средње занатске школе; Урош Грбић из Београда, ђак Гимназије; Василије Хаџи Пурић из Београда, ђак Математичке гимназије; Немања Радић из Косовске Витине, ђак Занатске школе; Никола Богдановић из Лесковца, студент Медицинског факултета; Матеја Стреларац из Београда, студент Академије за уметности и консервацију; Јован Бабовић Јован из Врања, студент Електротехничког факултета; Милана Зељковић из Београда, студент Економског факултета; Лука Трнинић из Жабља, студент Факултета техничких наука; Симона Јакшић из Сокобање, студент Филозофског факултета; Наталија Милекић из Београда, студент Учитељског факултета; Емилија Стаменковић из Београда, студент Правног факултета.


Извор: Инфо-служба СПЦ