Type Here to Get Search Results !

Мађарски бискупи такође против благосиљања хомосексуалних парова

 

Бискупска конференција упућује свештенике да „избегавају“ благосиљање парова у ванбрачној заједници коју је недавно омогућила Конгрегација за верска питања.


Католички бискупи у Мађарској такође одбацују могућност, коју је недавно дао ватикански документ, да Црква благосиља невенчане и хомосексуалне парове „с обзиром на пастирско стање“ у њиховој земљи. Иако свештеници могу благословити све људе „појединачно, без обзира на њихов родни идентитет и сексуалну оријентацију“, према саопштењу које је Бискупска конференција у Будимпешти 27. децембра објавила на неколико језика, давање заједничког благослова паровима који „живе у ванбрачној заједници, у ванцрквеном браку или у истополном партнерству, мора се увек избегавати“, поручили су бискупи.

У својој краткој „Поруци душебрижницима и верницима“ своје Цркве, која садржи само пет реченица, чланови Бискупске конференције даље наводе да изјава под насловом „Фидуциа супликанс“, коју је објавио ватикански Дикастеријум вере 18. децембра, не мења убеђење и доследно учење Католичке цркве о браку и полном моралу. Циљ је да „сестре и браћу у посебним животним ситуацијама“ пратимо „с љубављу и поштовањем“ и да им помогнемо да „дубље разумеју Божју вољу на свом путу Христовог Јеванђеља“, рекли су представници мађарске Цркве. Најпознатији члан Бискупске конференције у свету је будимпештански надбискуп Петер Ерде.

У набрајању начела у „Фидуциа супликанс“ објављеној непосредно пре Божића о пастирском смислу благослова, Конгрегација за доктрину вере је, уз изричито одобрење папе Фрање, прописала да католичко свештенство може благосиљати истополне, невенчане парове или второбрачне парове, под условом да не постоји забуна са светом тајном венчања или да се црквено венчање доследно избегава. Сходно томе, у документу се, између осталог, наводи да свештенству није дозвољено да благосиља ове „парове у нередовним ситуацијама“ у оквиру богослужења.

Документ је изазвао помешани одговор унутар Цркве; наилази на масовно одбијање, посебно у Африци и источној Европи, али и у деловима Латинске Америке. Начелник  ватиканске догматске канцеларије, кардинал Виктор Фернандез, покушао је у неколико интервјуа последњих дана да објасни позадину и сврху изјаве о принципима благосиљања таквих лица.

Фернандез је у интервјуу шпанском листу „АБЦ” показао и разумевање за одбијање благослова за хомосексуалне парове од стране појединих бискупских конференција. То би указивало на то да такав благослов није прихватљив у њиховим регионалним контекстима, рекао је Фернандез. У овим културама благослови би били погрешно схваћени „као легитимисање нерегуларних односа“, рекао је префект вере. „Додајте томе чињеницу да у Африци постоје закони који већ чин идентификације неког као хомосексуалца кажњавају затворском казном. Замислите тек благосиљање таквих.“

„Ако свештеник даје ове благослове, он није јеретик. Документ поново потврђује црквено учење о браку и сексуалности. Благосиљати парове у „нерегуларним ситуацијама“ не значи признати грађански брак, нити одобравати живот који ти људи воде, нити им дати опроштај.“ „Ово је само одговор душебрижника двојици људи који траже помоћ Божју“, објаснио је главни догматичар папе Фрање.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at