Type Here to Get Search Results !

Научна делегација Српске Патријаршије посетила Русију


Према одлуци Светог Синода Српске Православне Цркве, од 22. новембра до 2. децембра 2023. године, у Русији је боравила делегација, коју су чинили декан Православног богословског факултета Београдског државног универзитета протопрезвитер Зоран Ранковић, директор Библиотеке Српске Патријаршије З. Недељковић и службеница Библиотеке Српске Патријаршије Ј. Славковић.


Делегација Српске Православне Цркве је током 22–27. новембра посетила Санкт Петербург, где је 24. новембра потписан уговор о сарадњи између Руске националне библиотеке и Библиотеке Српске Патријаршије. Током боравка у северној престоници Русије гости из Србије су посетили Казањску саборну цркву, Александро-Невску лавру и манастир Светог Александра Свирског, капелу Блажене Ксеније Петроградске и гроб Светог праведног Јована Кронштатског у Јованом ставропигијалном женском манастиру, који се налази на обали реке Карповке.

Делегација је 27. новембра стигла у Москву, где ју је дочекао А. Ј. Хошев, службеник Секретаријата Одељења за спољне црквене послове за међуправославне односе. У Покровском ставропигијалном женском манастиру гости су се поклонили моштима блажене Матроне Московске, а у Даниловском ставропигијалном мушком манастиру моштима Светог благоверног кнеза Данила Московског и другим светињама славног манастира.

Дана 29. новембра потписан је споразум о сарадњи између Руске државне библиотеке и Библиотеке Српске Патријаршије. Истог дана чланови делегације су посетили ставропигијални мушки манастир Светог Андреја, где су се састали са директором Синодалне библиотеке Руске Православне Цркве, протојерејем Александром Троицким и игуманом манастира, руководиоцем докторских студија Московске духовне академије, Дионисијем (Шљоновом). Они су госте из Српске Православне Цркве упознали са историјом и актуелним стањем манастира, Синодалном библиотеком и докторским студијама Москвоске духовне академије, размотривши перспективе сарадње са Православним богословским факултетом Београдског универзитета и Библиотеком Српске Патријаршије.

Чланови научне делегације Српске Патријаршије посетили су 30. новембра Руски државни архив древних списа (РГАДА), где су се састали са његовим директором, В. А. Аракчејевом и његовим заменицима, Ј. М. Ескином и А. А. Голубинским. Истовремено, на Православном Универзитету друштвено-хуманистичких наука Свети Тихон научници из Србије разговарали су са ректором универзитета, протојерејем Владимиром Воробјовом и проректором за научну и међународну сарадњу, протојерејем Константином Пољсковом и деканом богословског факултета, протојерејем Павлом Хонџинским.

На крају боравка у Москви чланови српске црквене делегације посетили су Саборни храм Христа Спаситеља, Храм Василија Великог на Црвеном тргу и музеје Московског Кремља, међу којима и Успењску, Архангељску и Благовештенску цркву. Дана 2. децембра гости су се упутили ка својој домовини.


Извор: Мospat.ru