Type Here to Get Search Results !

Украјинска полиција упала је у духовну академију у Кремењецу и избацила студенткиње

Дана 30. новембра 2023. године, у граду Кремењецу (Тернопољска област Украјине), полиција је оградила Саборну цркву светог Николе, на чијој се територији налази академија за хорске диригенте. Стигла су три аутобуса са представницима органа реда.


То се догодило у 6 сати ујутро, саопштило је Информативно-просветно одељење Украјинске православне цркве, позивајући се на прес-службу Тернопољске епархије. Полицајци су захтевали да студенткиње одмах напусте просторије. Полиција је упала право у собе у којима су у то време студенткиње спавале и, натерала их да спакују ствари и одмах изађу напоље. Неке девојке су се биле закључале у собе. Полиција је одговорила претњама да ће разбити врата.

Пред Саборни храм светог Николе стигли су аутобуси у које су силом почели да трпају студенткиње Кременечке богословске школе како би их, како је наведено, одвезли „у конак једног од колрџа“. Велика већина девојака је у шоку. Полиција није дала никакво објашњење зашто су студентлиње одведене у аутобус. Касније се сазнало да су девојке безбедне: студенткиње избачене након упада у духовну школу привремено је примио Кременецки женски манастир, дао им храну и загрејане собе.

Како је саопштило Удружење православних новинара, полиција је одсекла и браве на Саборном храму светог Николе.

Коментаришући насилне акције против Николајевске верске заједнице и Регентске  (диригентске) академије града Кремењеца, директор Кремењечко-почајевског државног историјско-архитектонског резервата/парка Василиј Илчишин назвао је инцидент „враћањем државне имовине“, преноси сајт Расколам.нет.


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru