Type Here to Get Search Results !

Позив на молитву: Oтац Mихаил Олеска са Aљаске доживео мождани удар


Епархија Ситке и Аљаске Православне цркве у Америци  упутила је јутрос позив на молитву након што је један од њених најомиљенијих свештеника, протојереј Михаил Олеска, доживео мождани удар.


Порука Епархије гласи:

Данас је Канцеларија добила вест да је протојереј Михаил Олекса рано јутрос доживео мождани удар и да је одвезен на медицински третман у Енкориџ из Нанвалека. Епископ Алексеј у присуству свештенства и породице обавио је над оцем Михаилом тајну јелеосвећења и помазао га освећеним уљем. Владика Алексеј моли целу Цркву Аљаске да се за све ово време моли за оца Михаила и његову породицу.

Пресвета Богородице, спаси нас!

О. Михаил Олеска је добро познат као свештеник мисионар и истраживач културе домородаца Аљаске, који је деценије свог живота посветио Цркви на Аљасци. Током година служио је као свештеник у више од десетак села на Аљасци.

Његова биографија са fatheroleksa.org гласи:

Високопречасни др Михаил Џејмс Олекса провео је последњих 35 година на Аљасци, служећи као сеоски свештеник, универзитетски професор, консултант за међукултурне односе и комуникације, и аутор неколико књига о култури и историји староседелаца Аљаске. Дипломирао је 1969. на Универзитету Џорџтаун и Православној богословској академији Светог Владимира, отац Олекса је докторирао у Прешову, Словачка, 1988. Његова четвороделна телевизијска серија ПБС-а, Општење међу културама, била је веома цењена.

Добитник многих награда локалних, државних и савезних агенција, као и Федерације домородаца Аљаске, отац Мајкл је предавао у сва три главна кампуса система Универзитета Аљаске, као и на Аљаском пацифичком универзитету. Тренутно живи у Енкориџу са својом супругом Јуп'ик, Ксенијом, ћерком Анастасијом и једним од своја три унука.

Протојереј Михаил  је аутор књига као што су  Orthodox Alaska: A Theology of Mission, Everyday Wonders: Stories of God’s Providence, Alaskan Missionary Spirituality, and Another Culture/Another World, и многе друге.

Са о. Николасом Молодико-Харисом говорио је о недавној канонизацији свете Олге Аљаске.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com