Type Here to Get Search Results !

Слава храма манастира Каленић


У понедељак, 4. децембра 2023. године, када наша Света Црква прославља Ваведење Пресвете Богородице у Јерусалимски храм, у Светињу над Светињама, своју храмовну славу прославио је Манастир Каленић.


Звучни запис беседе


Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање: протојерејеја-ставрофора Милована Антонијевића, протојерејеја-ставрофора Милића Марковића, протојереја Александра Гајића, протојереја Радосава Јаћимовића, протојереја Срђана Кандића, јереја Мирољуба Симеуновића и протођакона Ивана Гашића.

У својој беседи Епископ Јован је честитао празник и, поред осталог, рекао: Срећна слава овој Светој обитељи и сестринству и свима који сте данас дошли, да на овај празник увођења Пресвете Богородице, који нас и уводи у припрему за рођење Христово, јер је од данас па све до Божића везано за Пресвету Богородицу. Да се и ми зарадујемо празнику мира и љубави, празнику смирења, јер је Бог показао највеће смирење тиме што се уселио у утробу своје мајке. То је било Његово смирење, а ми треба себе стално да преиспитујемо где је наше смирење.

По заанвоној молитви Преосвећени је пресекао славски колач, после чега је литургијско сабрање било продужено трпезом љубави коју је својим трудом и залагањем уприличило сестринство манастира, на челу са игуманијом Нектаријом.


Извор: Епархија шумадијска