Type Here to Get Search Results !

Слава Светоуспенске обитељи у Овчару


У дан спомена увођења Пресвете Владичице наше Богородице у старозаветни храм у Светињу над светињама Епископ жички Јустин богослужио је у Светоуспенској обитељи у Овчару. 


Саслуживали су: Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, игуман Манастира Згодачице протосинђел Стефан (Чкоњевић), сабрат преображењски јеромонах Иларион (Богојевић), јереј Радоња Мирковић и ђакон Стефан Симић.

Манастир је настао у XVI веку, а по предању још у време Светог Саве. За време Велике сеобе Срба манастир је опустео и остао без монаха. Прва обнова била је 1797. године. Данашњи празник и славу манастира увеличало је присуство игуманије Манастира Сретења мати Нине, игуманије Манастира Никоља мати Јелисавете, сестринства Манастира Благовештења и сестринства Манастира Вољавче.

По прочитаном Светом Јеванђељу, Владика Јустин се обратио пригодном беседом. Осврнуо се на живот Свете Владичице наше Богородице и њену неизмерну помоћ и жртву пред својим Сином, пред Којим излива сузе за читав свет. Такође, Епископ Јустин је протумачио прочитану перикопу из Светог Јеванђеља која је говорила о Марти и Марији.

У току Свете Литургије причестио се велики број монаштва, деце и верног народа. По заамвоној молитви, Владика Јустин је пререзао славски колач и честитао мати Ангелини са сестринством славу, као и верном народу. У наставку је уготовљена пригодна трпеза љубави у трпезарији манастира.


Извор: Епархија жичка