Type Here to Get Search Results !

Поздрав патријарха Кирила учесницима свечаног отварања изложбе „Украшавање храма Светог Саве у Београду”


Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил упутио је поздраве учесницима свечаног отварања изложбе „Украшавање храма Светог Саве у Београду“, организоване у Руској академији уметности у Москви.


Организаторима, учесницима и гостима изложбе „Украшавање храма Светог Саве у Београду”

Ваша Високопреосвештенство! Поштовани господине амбасадоре!

Поштовани Зураб еКонстантиновичу и Николаје Александровичу! Свечасни оци, драга браћо и сестре!

Срдачно поздрављам организаторе, учеснике и госте свечаног отварања изложбе „Украшаавње храма Светог Саве у Београду“.

Честитам вам свима на успешном завршетку једног од најзначајнијих пројеката у историји руско-српске културне сарадње – израде мозаичке декорације величанственог храма посвећеног Светом Сави.

Оснивача и првопрестолника Српске православне цркве поштују не само њена чеда, већ и милиони верника у нашој земљи, па је пројекат унутрашњег улепшавања овог храма од почетка проведен под покровитељством Руске цркве.

Величанствени мозаици, чије ћете репродукције видети на данашњем отварању изложбе, настали су радом руских и белоруских мозаичара. То је наш принос Светом Сави и дар Руске православне цркве њеној вољеној сестри – Српској православној цркви.

Користим ову прилику да захвалим председнику Руске Федерације Владимиру Владимировичу Путину и председнику Републике Србије господину Вучићу на подршци овом значајном подухвату, као и Зурабу Константиновичу Церетелију, Николају Александровичу Мухину и свима који су имали могућност да раде на изради постављених мозаика, на делу које по невиђеним размерама и уметничкој вредности представља изузетан допринос светској култури.

Уверен сам да ће овај дар бити очигледан доказ љубави наших Цркава и народа, не само за нас, већ и за будуће нараштаје. Све од времена Светог Саве Православље представља и, ако Бог да, увек ће бити основа наших добрих односа с нашом браћом Србима.

Мајсторима који су стварали ова изванредна дела желим надахнуће и нове стваралачке успехе, а свима добро здравље и помоћ Божју.

Благослов Господњи нека буде са свима вама!


+КИРИЛ,

патријарх московски и све Русије


За наш портал превод са руског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru