Type Here to Get Search Results !

Загреб: Враћена обновљена купола на Саборни храм


– Враћањем реконструисане капе звоника завршавамо важну целину обнове храма, рекао је свештеник Душко Спасојевић, старешина храма Преображења Господњег у Загребу


У петак, 8. децембра 2023. године, после готово годину дана реконструкције на храм Преображења Господњег у Загребу враћена је купола оштећена у земљотресима 2020. године. Враћање куполе тешке пет тона један је од последњих великих захвата на обнови загребачке Саборне цркве. Овај историјски догађај пратили су представници медија, као и велики број грађана окупљених на Цвјетном тргу.

– Нова купола је нешто тежа зато што је младо дрво и бакар је дебљи. Та купола као продукт Хермана Болеа је једна од најлепших у Загребу – рекао је за ХРТ Радивоје Јовичић, академски сликар и виши конзерватор-рестауратор, који је готово годину дана радио на њеној реконструкцији. Јосип Галић, пројектант и надзорни инжењер, казао је да је пројекат спровођен споро, као и сви пројекти обнове историјске баштине, јер је потребно укључивање посебних стручњака који су заузети због обнове великог броја цркава у Загребу и Сиску: – На цркви је можда најзахтевнији био челични део, појачања кровишта и звоника. Што се тиче куполе, то је стандардна реконструкција. Рачунамо да ће трајати наредних сто година. Протојереј-стварофор Душко Спасојевић, старешина храма, рекао је да враћањем реконструисане капе звоника завршавамо важну целину обнове храма Преображења Господњег. Остаје нам олтар који ћемо завршити ускоро.

Подсећамо да је обновљену куполу скинуту 13. јануара ове године, крајем септембра освештао Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило, администратор Епархије загребачко-љубљанске. Велики допринос обнови загребачког Саборног храма, као и народу чији су домови пострадали у земљотресима на Банији, дао је и Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска