Type Here to Get Search Results !

Архиепископ Авељ из Пољске богослужио у храму Светог Саве на Врачару


Његово Високопреосвештенство Архиепископ лубелско-хелмски г. Авељ из Пољске Православне Цркве служио је 10. децембра 2023. године свету архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Врачару уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа ремезијанског г. Стефана и свештенства Архиепископије београдско-карловачке у молитвеном присуству верног народа.


На крају свете Литругије домаћин у име Патријарха српског, Владика Стефан захвалио је уваженом госту на одслуженој Литургији рекавши народу да је Владика Авељ велики пријатеље и познавалац душа српског народа и да сваки пут са радошћу и великом љубављу долази у Храм.

Архиепископ Авељ је узвратио Владики Стефану речима благодарности: “Драги Владико ја сам искрено благодаран што сте ми омогућили да служим у овом прелепом Храму зајендно са вама. Наравно да нисмо први пут у Србији и не служимо на овом месту први пут. Наш поглавар Сава учио се овде у Београду и носи име светитеља Саве. Драго ми је што смо данас имали прилику да служимо са нашом браћом  свештеницима из Украинске православне цркве и да у овим тешким временима имамо могућност да зајендо се молимо Господу за наше спасење.”

У знак захвалности на данашњем заједничком служењу Архиепископ Авељ је даривао Владики Стефану инсигније (знакове архијерејског служења), рекавши му том приликом: “Нека нас Дух Свети испуни и нека испуни све наше недостатке да би међу нама торжествовала и царствовала братска љубав”.


Извор: Храм Светог Саве