Type Here to Get Search Results !

Спекулације о гробном месту папе Фрање


Предстојатељ Римокатоличке цркве је недавно изјавио да неће бити сахрањен у базилици Светог Петра, већ у римској базилици Санта Марија Мађоре.


Италијански медији спекулишу о тачној локацији будућег папиног гроба у базилици Санта Марија Мађоре у Риму. Према писању дневног листа „Република”, најприкладнија локација била би доња капела код иконе Богородице „Салус Попули Романи” (Заштитница римског народа). Фрања је ту икону посетио више од стотину пута, између осталог да би се пред њом молио пре и после међународних путовања.

Како наводи „Република”, доња капела још није заузета и заправо је била намењена шпанском кардиналу Сантосу Абрилу и Кастелу. Међутим, 88-годишњи духовник у мировини цркве Санта Марија Мађоре добар је пријатељ Фрање и вероватно би му то место препустио. Капела је посвећена светој Франциски Римској (1384-1440).

Папа Фрања је недавно у интервјуу изјавио да – за разлику од својих непосредних претходника у папскопј служби – не жели да буде погребен у базилици Светог Петра, него у Санта Марија Мађоре.  Највећа црква у Риму посвећена Пресветој Богородици већ похрањује гробнице неколико папа, као што су Пија V (1566-1572), Климента VIII (1592-1605) и Павла V (1605-1621).


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at