Type Here to Get Search Results !

Шабац: Недеља пред Рождество у Саборном храму


У недељу пред Божић, 31. децембра 2023. године, када наша Црква прославља Оце, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј је началствовао евхаристијским сабрањем у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла у Шапцу.

„Данас, као што смо чули у светом Јеванђељу, прослављамо све оне свете оце из Светога Писма, који су били оци по телу Господа Исуса Христа. Свето Јеванђеље, које је писао апостол Матеј, је било упуђено оним Јеврејима који су постајали хришћани, а са циљем да им се објасни да је и Христос из семена Авраамова. Зато овај родослов, који смо чули данас, долази до Јосифа Заручника, чувара Пресвете Богородице, и показује да је он био Христов отац по закону. Ми на данашњи дан, пред празник Рођења Господа Исуса Христа, се подсећамо колико је велика улогу оца у Цркви, човечанству, породици и свету. Апостол Матеј нас подсећа на улогу оца и  зато је сматрао за битно да наведе у свом Јеванђељу све од Авраама, родоначелника изабраног народа, па до Јосифа Обручника, а Свети апостол Лука чак иде до Адама, првог човека, да покаже је он отац свих нас, јер је његово Јеванђеље било упућено и онима који нису били Јевреји. Ми у нашој Цркви, у спомен на ову недељу, славимо Оце, где по нашим обичајима на данашњи дан се везују очеви у породицама, а они се дреше  неким поклоном. Тако смо и ми данас, у своје име и у име братије овог храма, спремили мале дарове да се одрешимо деци“ – беседио је Владика Јеротеј.

На крају свете Литурије, Преосвећени Владика је, сходно традицији и духу данашњег празника, даровао поклонима сву сабрану децу на светој Литургији.


Извор: Епархија шабачка