Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Да се везујемо свезом савршенства

Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион је у недељу уочи Божића, Светих Отаца, 31. децембра 2023. године, свету Литургију служио са свештенством, појцима и верним народом у капели св. лекара и безсребреника Козме и Дамјана при Клиничко-болничком центру "Драгиша Мишовић" у Београду. 


Звучни запис беседе


Владика Иларион је данас такође освештао и звоно за ову капелу, а посетио је и децу која се налазе на лечењу у КБЦ "Дедиње". 

Владика је у литургијској беседи истакао да нам рођење Христово поред свега доноси и васкрсење, јер "не само да смо исцељени и поучени, него смо Господом Христом и заједништвом са Њим већ закорачили у живот вечни". Хришћанин треба да љубав сведочи целоме свету, целој творевини, а "нешто те љубави треба да се спусти и на ово звоно ... па да оно заиста љубављу звони, да оно постане на неки начин део и нашега бића, Цркве". "Ми смо призвани да градимо свезу савршенства", али само зато "да би живели искуство тога што је љубав", ослобођења од нас самих, старога човека, да пронађемо себе у другоме и да он постане наш живот. За то смо створени, подвукао је Владика.

Кроз везивање и дрешење у ове дане "када треба да се слави љубав и те свезе међу људима", потврђујемо "да и наше односе и ове породичне међусобно треба некако да поставимо на нове темеље, да се откријемо поново, да се упознамо" рекао је Владика Иларион и додао, да нема ништа лепше него да син у своме оцу види обрисе дечијег лика, а отац и мајка у своме детету - одраслог човека.

Ми смо утемељени на вери Отаца, вери отачкој, рекао је Владика и указао на пример духовника ове капеле, о. Петра Лукавца, чији син наставља служење у овој светињи и дело свога оца. Ослањамо се и на родослов Господа Исуса Христа, на искуство да су сви људи род међу особом, да су једна велика породица, наставио је Владика и поучио, да ако желимо да та породица постоји вечно, "морамо да пресаздамо наше односе, да живимо светом вером и да све оно што не ваља - да сагори у огњу благодати Божије".

Радујте се страдањима, радујте се тегобама, али радујте се пре свега Оним у Коме је радост а то је Господ Христос, јер ако нисмо уз Њега и са Њиме, ако се Њему не враћамо - све је узалуд" рекао је Владика Иларион.


Извор: Радио Слово љубве