Type Here to Get Search Results !

Радост недељног сабрања у манастиру Вујан


У недељни дан када се наша Света Црква богослужбено и молитвено сећа светих отаца Григорија Декаполита и светог Прокла Цариградског и у радости духовној дочекује празник Ваведења Пресвете Богородице, Епископ жички г. Јустин, служио је свету архијерејску Литургију у световујанској обитељи уз саслуживање настојатеља архимандрита Саве (Илића) и ђакона Стефана Симића.


Велику радост су нам својим присуством уприличили сестринство манастира Каменца и велики број народа и деце.

Након прочитаног одељка из Јеванђеља, свим присутним се обратио пастирском беседом Владика Јустин, рекавши да циљ нашег живљења на земљи није скупљање богатства које је пролазно, већ да стекнемо Царство Небеско. Човек је створен да ствара и да ради, али све то нема смисла ако није потврђено Богом. Сва научна достигнућа, породица, немају смисао ако се ставе испред Бога, који једини може да нам дарује непролазну егзистенцију. Владика се осврнуо на живот Светог Лазара Четвродневног који је окусио смрт и видео димензије Царства Божијег. Након свог васкрсења прима епископски чин на Кипру. Једном је кроз прозор видео како неки човек краде крчаг продавцу, па се насмешио и рекао: „Земља краде земљу“. Ово је веома упечатљива и мудра поука, која нас упућује да наш живот не треба да буде усмерен на трулежност, него на Живот Вечни.

У току Свете Литургије Светој Чаши која је смисао и потврда нашег доласка на Литургију верни су приступили Светом Причешћу. Након Литургије братија је уприличила послужење за све присутне.


Извор: Епархија жичка