Type Here to Get Search Results !

Васељенски патријарх: Приближавање наших Цркава доприноси дијалогу и миру


Васељенски патријарх Вартоломеј началствовао је у среду, 29. новембра 2023. године великом вечерњом у Патријаршијској цркви, у част Апостола Андреја Првозваног, оснивача Цариградске цркве.


Потом је приређен пријем у Културном центру грчке дијаспоре, који се налази у историјској школи Галатас. На овој свечаности је реномирани музички дуо „Дуо Виолинс“, који чине грчки виолинисти Димитриос Исарис и Георгиос Гаитанос, извео задивљујући концерт.

Величанственом скупу присуствовала је званична делегација Римске цркве, уважени архијереји Престола и других Цркава, представници цариградских хришћанских заједница, као и угледни гости из разних делова света. Међу присутнима су били и заменици министара иностраних послова и образовања Грчке Георгије Коцирас и Зетас Макрис, као и чланови дипломатског кора и исељеници.

У својем слову Васељенски патријарх је свим присутнима упутио срдачну добродошлицу и посебно почаствовао званичну делегацију Римске цркве:

„Изражавамо великодушну добродошлицу уваженој делегацији из сестринске Цркве Рима, коју предводи кардинал Курт Кох. Присуство оваквих делегација за време Празника Престола славља симболизује и отелотворује дух екуменизма који преовладава у нашим односима од 1960-их и представља значајно поглавље на нашем путу ка јединству у Божанској Евхаристији. Наши кораци ка овом благословеном циљу остају чврсти, вођени узајамним поверењем и непоколебивом решеношћу да испунимо свој божански позив.

Уверени смо да приближавање наших Цркава доприноси дијалогу и миру у целини. Хришћанство и верске традиције имају принципе не само за неговање унутрашњег духовног мира, већ и за тежњу да се успостави мир у људским односима и друштву. У супротности је са суштином и мисијом било ког представника Цркве или религије да промовише насиље у име Бога.”

Уз то, Васељенски патријарх је истакао светост човечјег рода према хришћанском учењу, позивајући се на њену практичну примену у историјским околностима. Он је нагласио императив да Црква буде усклађена са људским потребама, да превазилази изазове и тражи друштвени напредак, водећи рачуна о очувању животне средине.

Васељенски патријарх је истакао значај науке као моћне силе у данашњим временима, која револуционише животе, решава до тада непремостиве проблеме, подстиче напредак и обећава светлију будућност.

У закључку је изразио захвалност архиепископу Тијатире и Велике Британије Никити што је организовао долазак групе младих људи из његове митрополијеје и упутио честитке двојици грчких уметника на изузетном концертном наступу.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com