Type Here to Get Search Results !

Патра прославила свог покровитеља Светог апостола Андреја

Патра у Грчкој, дом крста на коме је разапет Првозвани апостол Андреј, је свечано прославила свог небеског покровитеља.


Прослава је почела  великом вечерњом у цркви светог Андреја, којом је началствовао митрополит халкидски Хризостом, уз саслужење још осам архијереја Грчке цркве, међу којима је био и епархијски архијереј митрополит патраски Хризостом.

Црква је била испуњена православним верницима из Патре и целе Грчке који су долазили да се поклоне Андрејевом крсту и делу његових моштију похрањених у овој саборној цркви. Касније те вечери служено је свеноћно бденије.​

Јутрос се поново сабрао већи број архијереја на служењу јутрење и свете Литургије у част светог Андреја. Јутрењом је началствовао митрополит јерисоски, светогорски и ардамерски Теоклит. Литургијом је потом началствовао митрополит нафпактски Јеротеј (Влахос).

На стотине православних верника поново је испунило храм.

Митрополит месинијски Хризостом је одржао проповед, у којој се, између осталог, осврнуо на личност и делу апостола Андреја.

После Литургије служено је славословље. Митрополит Патре Хризостом захвалио је братији архијерејима који су се придружили богослужењу и замолио вернике да се моле за оне који страдају у ратовима који харају Светом земљом и у Украјини, где је ходио и сам апостол Андреј.

Свечаност је завршена литијом са лобањом светог Андреја централним градским улицама.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com