Type Here to Get Search Results !

Патријарах александријски: Египат је круна Африке, а Бурунди драгоцени дијамант Централне Африке

Садашња мисионарска посета Патријарха александријског Републици Бурундију и Митрополији Бурундија и Руанде од великог је значаја.


У уторак ујутру, 28. новембра 2023, свечана атмосфера је испунила ваздух док је званична доксологија служена на дочеку патријарха Теодора у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Бужумбури. Ову величанствену прилику увеличали су митрополити Бурундија и Руанде Инокентије, аксумски Данило и епископ Источне Уганде Силвестар.

После доксологије митрополит бурундски и руандски Инокентије пренео је огромно одушевљење Патријарховом посетом. Изразио је захвалност почасном конзулу Грчке, председнику Грчке заједнице Бужумбура, свештенству и народу на срдачној добродошлици приређеној духовном оцу афричке православне заједнице.

Захвалношћу су одјекнуле Митрополитове речи: „Данас се радује Бурундијска православна Црква, радује се наша свештена Митрополија, радује се Грчка заједница, а благочестиви православни верници славе Бога за долазак Његовог Блаженства, наследника јеванђелиста Марка, оца нашег и пастира, патријарха александријског и све Африке Теодора.“

Изражавајући своју благодарност, патријарх Теодор је захвалио председнику Републике Бурунди Еваристу Ндајишимију на топлом пријему. Изнео је сврху своје посете: да негује и учвршћује своју духовну децу, свештенство и народ, истовремено црпећи снагу из њиховог присуства.

Наставио је хвалећи и Египат и Бурунди, поредећи Египат са круном Африке и назвавши Бурунди драгоценим дијамантом Централне Африке. Нагласио је отпорност нације кроз  изазове у прошлости и истакао колективну снагу у ширењу хришћанских врлина љубави и трпљења. Патријарх Теодор се молио за напредак и просперитет земље, предвиђајући даљу консолидацију православне вере у Бурундију.

После ових свечаности Патријарх је прешао у административни центар нове Епископије, где је обавио мало освећење, радујући се овом прекретничком достигнућу Помесне Цркве, омогућеном значајним доприносом Грчке заједнице Бужумбура.

Поред тога, Патријарх је посетио канцеларије Грчке заједнице у Бужумбури и водио плодне разговоре са конзулом Грчке Георгијем Кукулисом и члановима заједнице. Дан је закључен присуством Патријарха на пријему који је приредио египатски амбасадор у Бурундију Јасер Елатави.

Настављајући своје путовање у среду, 29. новембра, Александријски патријарх је отишао ван града и посетио заједницу Гиханга, где је осветио цркву светих Атанасија Великог и Јована Богослова, најављујући планове за школу и клинику која ће задовољити образовне и медицинске потребе верника. Патријарх је изразио захвалност патријарху румунском Данилу, свештеницима о. Данилу и о. Виктору и архиепископу Инокентију на њиховој посвећеној помоћи Митрополији Бурундија.

Дан је окончан началствовањем великог вечерња поводом празника светог апостола Андреја Првозваног у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.


За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com