Type Here to Get Search Results !

Црквени великодостојници: Хришћани „нису увоз“ у Ираку


Црквени великодостојници истичу после састанка у Анкави: Ирачки хришћани су суштински део културног, друштвеног и националног наслеђа и могу да се осврну на своје непрекидно присуство у земљи.


Црквени великодостојници у Ираку наглашавају дубоке корене хришћанства у тој земљи од самих његових почетака. Хришћани нису ни мањина ни увоз, рекли су они у завршној речи састанка у уторак, 28.11.2023, у Анкави, приградској хришћанској заједници Ербила, главног града ирачког Курдистанског аутономног региона, јавља Халдејска патријаршија.

Ирачки хришћани су суштински део његовог културног, друштвеног и националног наслеђа и непрекидно су присутни у земљи. Међутим, држава није предузела озбиљне мере да заштити права хришћана и врати им одузету имовину, кажу они. Постоји забринутост да се то и даље неће десити.

Црквени великодостојници су се жалили на притисак и злоупотребе са којима се суочавају хришћани у Ираку. „Хришћани су мирољубиви по природи и вери. Нису склони насиљу и освети“, наводи се у саопштењу. Они су осудили недавне политичке догађаје у земљи, због којих је укинут декрет о правном статусу халдејског патријарха.

Ирачке хришћане позивају да остану верни свом идентитету. Истовремено, они треба да преузму своју националну улогу и професионално и искрено учествују у политици и држави како би радили на просперитетној држави за све грађане.


Завршити рат у Светој земљи


Црквени поглавари такође позивају на прекид рата у Светој земљи: „Окончање овог историјског сукоба спречиће даље распиривање мржње и хушкања међу народима у региону“, каже се. Аутори се придружују позиву цркава у Светој земљи да из поштовања према жртвама рата све прославе Божића и Нове године ограниче на молитве и богослужења.

Висока свештена лица су се минутом ћутања присетила жртава пожара у Каракошу. Крајем септембра у пожару у тамошњој сали за венчања погинуле су 133 особе, а повређено је више од 100 људи. „Позивамо ирачку власт да спроведе озбиљну истрагу како би открила ко је изазвао инцидент и да такве позове на одговорност“, наводи се у саопштењу.


За наш портал превод са немачког приредио:

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at