Type Here to Get Search Results !

Из наше прошлости: О прослави Савиндана у Загребу 1902. године


Доносимо извјештај о прослави Савиндана у Загребу 1902. године, објављен у часопису Српски Сион.


На молбе, које су биле са више страна изражене, одазвао се jе високопросвештени г. Епископ пакрачки Мирон Николић, те je у Загребу, у недељу, 27. јануара, богослужио у светопреображенском храму Архијерејску литургију уз саслужење г. г. игумана и пароха загребачког Амвросија Павловића, протопрезвитера Илије Машића, Атанасија Зорчића и Јована Петровића, протођакона Митрофана Рајићa и јерођакона Димитрија Витковића.

На кору je појао збор српске средњошколске младежи. Црква jе била препуна народа, те се показала премаленом за овакове прилике, jер je и местно грађанство у великом броју дошло на богослужење, а особито jе многобројна школска младеж жељно ишчекивала почетак величанствене Архијереске литургије. Пажљив посматрач могао jе видети, како и једни и други, а особито младеж, које jе у Загребу са свију страна Српства, напетом пажњом прате величанствене и пуне значења обреде Архијерејске литургије, који у души побожног православног Хришћанина буде успомену на стара времена хришћанска, на богоугодан живот старих, који треба да jе и извор из кога ће се свагда црпсти снага вере и побожности хришћанске.

Чуо се jе израз „очигледна настава“. Доиста није довољно, ма како живо предавање литургике, ако се никада нема прилике видети оно што се предаје; настави је дакле много поможено, кад и око види оно о чему се говори. У души школске младежи остаће зато трајна успомена о свему оном што јеприликом Архијерејске литургије видела, јер млађана душа дубоко зарезуе све. А своју благодарност према високопреосвештеном г. епископу показала је школска младеж не само пажњом у цркви, него и приликом пратње из цркве у црквену кућу (Илица бр. 7). На улици jе наиме младеж дала гласне одушке својој захвалности кличући непрестано у највећем одушевљену „Живио владика”.

У понедељак 28. јануара пре подне удостојио високопреосвештени г. епископ својом посетом ове школске године отворени Српски Женски Интернат, где jе био од управе завода и свију питомица срдачно дочекан и поздрављен. Високи гост изразио је своје задовољство о свему, те jе то корисној установи пожелио у сваком погледу успех и напредак.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Рубрика