Type Here to Get Search Results !

Савиндан свечано прослављен у Цириху


Ове године је наш народ у Цириху имао посебну част да са својим драгим Епископом Андрејем прослави Светог оца нашег Саву у оба храма у овом граду.


У навечерје празника Светог Саве, првог Архиепископа српског, у петак 26. јануара 2024. године, служено је вечерње богослужење са изношењем и освећењем петохлебнице у храму Свете Тројице у Цириху. Вечерњем богослужењу предстојао је Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Господин Андреј, уз саслужење протојереја-ставрофора Симеуна Продановића, протојереја Бранимира Петковића, протојереја Александра Ресимића и јереја Ђорђа Лукића.

У пригодној беседи која је уследила после вечерњег богослужења Епископ Андреј се обратио свештенству и окупљеном верном народу, пожелевши срећан и Богом благословен празник Светог оца нашег Саве. Епископ Андреј је том приликом истакао значај и улогу Светог Саве у хришћанском животу православних Срба и у духовном развоју Српске православне Цркве кроз векове.

Сутрадан, у суботу 27. јануара 2024. године, Епископ Андреј је началствовао евхаристијским сабрањем у храму Успења Пресвете Богородице, који се такође налази у Цириху. Епископу су саслуживали свештеници овог храма: протојереј-ставрофор др Мирослав Симијоновић, протојереј-ставрофор Ненад Михајловић и протојереј Александар Ресимић. Лепоти богослужења је допринео хор Богородичин, који је одговарао за време свете архијерејске Литургије под диригентском палицом госпође Оливере Секулић.

У својој беседи Епископ Андреј је верницима говорио о немерљивом значају Светог Саве за целокупни наш народ, како у отаџбини тако и у расејању, изразивши нарочиту радост због све бројнијег присуства верујућег народа на богослужењима у оба циришка храма.

На крају литургије пререзан је славски колач а затим је уследила светосавска приредба, где су најмлађи чланови наше Цркве певали, рецитовали и свирали, а све у част и спомен Светог оца нашег Саве. Након програма је приређен славски ручак за све присутне у парохијској сали. Овогодишњи колачари и домаћини славе били су Небојша и Оливера Љубисављевић, Станислав Ковачевић и Бисерка Мелингер, који су се са љубављу потрудили да угосте све присутне.

Након овог светосавског сабрања, циришки свештеници из оба храма су наставили да учествују у светосавским прославама и приредбама које су организовале допунске школе и српска удружења из Цириха и околине.


Извор: Епархија аустријско-швајцарска